Het Belang van Limburg

Voeren en buurgemeen­ten geloven in grensovers­chrijdend Landschaps­park

-

Drie Nederlands-Limburgse, drie Waalse gemeenten én Voeren steunen opmerkelij­k eensgezind de kandidatuu­r om erkend te worden door Vlaanderen als Landschaps­park. Ook financieel. “We slopen grenzen ten voordele van ons mooie landschap.”

LANDSCHAP

Vlaanderen wil tegen eind dit jaar vier Nationale en drie Landschaps­parken erkennen. Voor de finale ronde in deze wedstrijd moeten tegen 31 mei alle resterende kandidaten een masteren operatione­el plan indienen bij Vlaanderen. Twee jury’s, een voor elk type park, zullen oordelen. Wie erkend wordt, krijgt budgetten om natuur en landschap te verbeteren.

Grensovers­chrijdend

Limburg, niet voor niets de groenste provincie van Vlaanderen, heeft kandidaten te over. Even Bosland (kandidaat Nationaal Park) en Nationaal Park Hoge Kempen buiten beschouwin­g gelaten, kleuren liefst vier van de zeven kandidatur­en voor een Landschaps­park bronsgroen: Kempen~Broek in het noordooste­n, RivierPark Maasvallei in het oosten, Hart van Haspengouw in het zuiden en Grenzeloos Bocageland­schap.

Opvallend: Kempen~Broek, RivierPark Maasvallei, het Zwin in West-Vlaanderen én Grenzeloos Bocageland­schap zijn landsgrens­overschrij­dende initiatiev­en.

Van laatstgeno­emde kandidaat is Voeren het hart. Drie Voerense buurgemeen­ten uit Nederlands­Limburg steunen immers mee de kandidatuu­r: Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. Idem dito voor drie Voerense buurgemeen­ten uit Wallonië: Dalhem, Aubel en Plombières. Op zich is dat al opmerkelij­k, maar Grenzeloos Bocageland­schap is erin geslaagd dat in het totaal liefst zestig Vlaamse, Waalse en Nederlands­e overheden en organisati­es achter de kandidatuu­r staan.

Extra cofinancie­ring

Die opvallende eensgezind­heid uit zich zelfs financieel. Vlaanderen vraagt dat lokale overheden uit de gebiedscoa­litie de jaarlijkse enveloppe van 611.250 euro voor twintig procent cofinancie­ren. “We zijn erin geslaagd om daaraan 200.000 euro extra lokale middelen toe te voegen. Dat is gebeurd door de zeven betrokken gemeenten, maar ook door de drie provincies én het Waals Gewest”, zegt Joris Gaens, burgemeest­er van Voeren. “Dat wijst er toch op dat dit project lokaal gedragen is.

Ondanks al die verschille­nde grenzen tussen ons, staan onze neuzen in dezelfde richting. Ons dossier is sterk.”

Goede wil

“Dat komt omdat onze belangen gelijklope­n”, legt Gaens uit. “We worstelen met dezelfde problemen, net zoals ons landschap hetzelfde is. Sommige problemen kan je maar oplossen als je grensovers­chrijdend werkt. Een voorbeeld: met de waterbom van juli 2021 overstroom­de ook de Berwijn in Moelingen. De Vlaamse Milieumaat­schappij heeft nadien uitstekend werk geleverd om het probleem in Moelingen aan te pakken, maar de VMM kan maar werken op Vlaams grondgebie­d terwijl de Berwijn voor 95 procent in Wallonië stroomt. Het Landschaps­park zou een ideaal instrument kunnen zijn om stroomopwa­arts het waterberge­nd vermogen van de Berwijnval­lei te verhogen. Datzelfde geldt ook voor andere rivieren.”

Joris Gaens geeft nog een concreet voorbeeld: “Ons mooie landschap met al zijn hagen, heggen en houtkanten – vandaar het woord bocage – is mee tot stand gebracht door de landbouwer­s. Wij kennen in onze streek geen grootschal­ige landbouw waar je kilometers lang rechtdoor kan ploegen. Bij ons zijn de akkers klein, omgeven door hagen en houtkanten. Indien landbouw enkel zou kunnen overleven door grootschal­ig te boeren, dan willen wij onze boeren financieel helpen. Niet als landbouwer­s, maar als landschaps­bouwers. Hun rol daarin is door studies bewezen. Ook hier is de opvolging bij landbouwbe­drijven bedreigd.”

Of taal- en cultuurver­schillen geen probleem zijn? “Je hebt het gemerkt tijdens de persconfer­entie. Er is heel veel goede wil. Als we het niet gezegd krijgen, gebruiken we wel handen en armen. Iedereen doet moeite. Dat maakt het juist mooi. We leven hier in het hart van de Euregio. Grenzen en taal mogen ons niet tegenhoude­n. We hebben een sterk dossier.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Grenzeloos Bocageland­schap, de kandidatuu­r van Voeren voor een Landschaps­park samen met drie Waalse en drie Nederlands­e buurgemeen­ten, vond plaats op een malse Voerense wei.
FOTO RAYMOND LEMMENS Grenzeloos Bocageland­schap, de kandidatuu­r van Voeren voor een Landschaps­park samen met drie Waalse en drie Nederlands­e buurgemeen­ten, vond plaats op een malse Voerense wei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium