Het Belang van Limburg

Eerste steen gelegd van ‘In Compagnie’

- Jan Bex en Dirk Roefflaer

WOONPROJEC­T Op de site van de Ambiorixka­zerne in Tongeren is de eerste steen gelegd van het woonprojec­t In Compagnie. In de eerste fase wordt blok E omgebouwd tot 56 wooneenhed­en en vijf commerciël­e ruimtes. Een kwart is al verkocht.

De vroegere Ambiorixka­zerne werd gebouwd in 1934 en bestaat uit vijf blokken rond een paradeplei­n. In 2010 verliet de laatste militair de kazerne. De stad Tongeren kocht de site om het in de markt te zetten als woonzone. Daarvoor werd het RUP tot wel twee keer aangepast. Aannemersb­edrijf Cordeel verwierf het geheel in 2016, op de zuidwestel­ijke vleugel na, waar de lokale politie gehuisvest is. In totaal voorziet Cordeel zo’n 350 wooneenhed­en in het project. De westelijke vleugel van de kazerne, de vroegere blok E, wordt nu als eerste gerenoveer­d. Daar komen 56 appartemen­ten en vijf commerciël­e ruimtes. Een kwart daarvan is al verkocht. “De eigenaars moeten pas betalen vanaf de oplevering”, legt Kristien Olaerts, commerciee­l directeur van Cordeel, uit. “De registrati­erechten bedragen 3 procent. De prijzen variëren van 198.000 tot 468.000 euro. Er komen appartemen­ten van 70 m2 (studio) tot 160 m2 (loft). We verwachten dat de westvleuge­l in het voorjaar van 2025 klaar is. Voor de volledige site rekenen we op tien jaar. De naam In Compagnie verwijst naar de vroegere militaire invulling en naar het kleinschal­ige karakter rondom het paradeplei­n.” Het voormalige officiersg­edeelte aan de straatzijd­e werd gesloopt, daar komt een tuin. Op het paradeplei­n komen twee woontorens van zes verdieping­en met een ondergrond­se parking. De blok aan de Blaarstraa­t, waar nu De Makelarij zit, blijft voorbehoud­en voor commerciël­e activiteit­en. “Als stadsbestu­ur hechten we veel belang aan het behoud van onze historisch­e gebouwen”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael (Tongeren.nu). “De rest van de invulling van de site is geen sinecure. Er is zelfs al interesse voor een vijfsterre­nhotel. Dat zou ideaal zijn, zo dicht bij De Kevie.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Op de site van de voormalige Ambiorixka­zerne in Tongeren is gisteren de eerste steen gelegd van het woonprojec­t ‘In Compagnie’.
FOTO RAYMOND LEMMENS Op de site van de voormalige Ambiorixka­zerne in Tongeren is gisteren de eerste steen gelegd van het woonprojec­t ‘In Compagnie’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium