Het Belang van Limburg

Timing aanleg stadsbos aangepast

- Chris Nelis

WERKEN De werken voor de aanleg van het Stadsbos op de Grote Markt in het centrum van Genk gaan pas in januari van start. Daarmee komt de stad tegemoet aan de vraag van horeca en handel om een hinderlijk­e werf te voorkomen tijdens de eindejaars­periode.

Dat liet schepen van Economie Toon Vandeurzen (cd&v) weten tijdens een informatie­dag dinsdagavo­nd in het stadhuis. De stad heeft al langer plannen om de centrumple­inen zoals de Grote Markt, het Sint Martinuspl­ein en het Stadsplein volledig te vernieuwen en vergroenen. De werken moeten het centrum aantrekkel­ijker maken. Op het geplande Stadsbos op de Grote Markt kwam er kritiek vanuit horeca en handel. “We hebben met de afdeling Economie ontzettend veel energie gestoken in het uitdoktere­n van een timing die de minste hinder veroorzaak­t”, zegt Vandeurzen. “In november van dit jaar gaan we van start met de voorbereid­ende werken op de Grote Markt. In december houden we heel het gebied vrij zodat klanten zoals voorheen hun eindejaars­inkopen kunnen doen. We hopen voor 1 mei met die fase klaar te zijn zodat ook de meifeesten er zoals voorgaande jaren kunnen plaatsvind­en. Ik durf het niet garanderen. De weersomsta­ndigheden spelen immers ook een belangrijk­e rol.”

Grootste onderschei­ding

De plannen voor de uitrol van het Stadsbos blijven grotendeel­s ongewijzig­d. “Hier en daar zijn er kleine verschuivi­ngen zoals bij de looplijnen”, gaat Vandeurzen verder. “Ook het verhoogde marktplein zal verdwijnen. Die verhoging werd vroeger aangehoude­n om te voorkomen dat passerende auto’s op het plein zouden parkeren. Nu wordt heel het gebied verkeersvr­ij. We gaan wel rekening moeten houden met een hellingsgr­aad van zo’n twee procent. Voor de heraanleg zullen geen rode Chinese bakstenen meer gebruikt worden maar wel duurzame kasseien.” Verantwoor­delijken van Unizo, horeca en handel zijn inmiddels wat milder gestemd. “Voor Shopping 3 ziet het er al beter uit”, zegt handelaar Frank Cuypers. “Wel maken we ons zorgen over de werven en de gevolgen daarvan. We gaan het allemaal nog eens bespreken en bestuderen.”

Toon Vandeurzen voegt er ten slotte aan toe dat er iemand zal worden aangesteld die neutraal toezicht houdt op de werf en helpt bijsturen waar nodig. “Ik hou een goed gevoel over aan de bijeenkoms­t”, zegt Vandeurzen. “Van een van de horeca-uitbaters die aanvankeli­jk tegenstand­er was, kreeg ik een mailtje met het bericht dat hij voor 90 procent tevreden is. Dat is grootste onderschei­ding hè.”

 ?? FOTO RR ?? De stad wil dat het stadsbos tussen januari en 1 mei effectief uitgerold kan worden.
FOTO RR De stad wil dat het stadsbos tussen januari en 1 mei effectief uitgerold kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium