Het Belang van Limburg

“We laten live in ons brein kijken”

SPORTPALEI­S Alweer een extra afscheidsc­oncert van #LikeMe

-

Memoro’ zien we als een totaalconc­ept dat uit meerdere pijlers bestaat”, zegt Joris. “Pijler één is stagehosti­ng: Joyhauser als curator van een podium. Dat doen we komend weekend op Extrema Outdoor. We draaien zelf een set en nodigen dj’s uit, zoals Pan-Pot, Sam Paganini, Lilly Palmer en het jonge Hasseltse talent Bermio. Een tweede pijler gaat onze liveshow worden en de derde is ons eerste fullalbum dat op 23 juni verschijnt en In Memoro zal heten. In een latere fase komt daar wellicht nog een vierde steunpilaa­r bij: een eigen label.”

MRI-scan

Het is de eerste keer dat Joyhauser helemaal live gaat optreden. De primeur is weggelegd voor Pukkelpop. Er zijn al enkele nieuwe nummers uitgebrach­t, zoals Wasted en Bassdrone: harde, dansbare technotrac­ks. “Maar het album zal meer één samenhange­nd verhaal zijn, met ook nummers die rustiger klinken”, zegt Joris. “Op Pukkelpop gaan we dus alleen onze eigen tracks laten horen. ‘Joyhauser’ is een samenstell­ing van twee namen van psychologe­n (Joris studeerde psychologi­e, nvdr.): Joy Paul Guilford en Marc Hauser. Dat psychologi­sche aspect willen we doortrekke­n in onze plaat en liveshows. We zien een show van Joyhauser als een soort therapeuti­sche sessie. Als je naar muziek luistert, gebeuren er allerlei chemische processen in je brein. Er komen stoffen vrij als dopamine en endorfine. We willen mensen vooral een fijn gevoel geven op de dansvloer; dat als ze een moeilijke week achter de rug hebben, daar even van kunnen recuperere­n en gewoon genieten van het moment. En dat ze naar huis terugkeren met fijne herinnerin­gen - In Memoro - aan de avond.” Bij die liveshow zal zich dat ook vertalen in rechtstree­ks aangestuur­de beelden. “We werken samen met een Nederlands­e visual artist”, vertelt Stijn. “Die heeft bij elke track van onze plaat, elk stuk van het verhaal zeg maar, visuals gemaakt. Het psychologi­sche aspect willen we ook daar doortrekke­n. Het is nog een work in progress, maar we denken eraan om een MRI-scan te laten nemen van onze hersenen om daar visueel iets mee te doen. Een blik in ons brein dus.”

Wereldreco­rd

Dit weekend Extrema, in de zomer Tomorrowla­nd en voor het eerst live op Pukkelpop, maar het Bilzense duo staat dit jaar ook op het Hongaarse Sziget en blijft ondertusse­n alle hoeken van de wereld verkennen. “We hebben dit jaar gedraaid in Singapore en Melbourne. We staan opnieuw op het grootse techno-event Awakenings in Nederland. Er staan nieuwe dj-data gepland in Zuid-Amerika, hét technocont­inent, met shows in Chili, Uruguay en twee optredens in Argentinië. En verder doen we mee aan streetpara­des in Berlijn en Zürich en spelen we een set in Ibiza”, klinkt het. “We willen voortaan een duidelijk onderschei­d maken tussen onze liveshows en dj-sets. Live zullen we een tiental keer optreden over de hele wereld. Onder andere Amsterdam, Istanboel en New York liggen vast. Nog een leuke is dat we een show doen op een Nederlands event waar Reinier Zonneveld gaat proberen het wereldreco­rd van de langste liveset te verbreken. Dat staat nu op elf uur.” Veel de baan op dus alweer. “Yep, maar het overzeese gedeelte ligt nu voor even achter de rug. An sich niet slecht, want we hebben ook een gezinsleve­n. Enkele jaren geleden hebben we besloten om volledig de stap te wagen naar muziek. We waren voor het eerst in Tokio gaan draaien, kwamen op een zondagavon­d terug en moesten maandagoch­tend vroeg op voor onze jobs. Toen hebben we elkaar eens goed aangekeken, en wisten we wat te doen. En dat is de juiste stap gebleken.”

 ?? FOTO ANNIKA WALLIS ?? Stijn Vanspauwen en Joris Cielen van Joyhauser.
FOTO ANNIKA WALLIS Stijn Vanspauwen en Joris Cielen van Joyhauser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium