Het Belang van Limburg

Edith bedenkt speldoos voor anderstali­ge kinderen die Nederlands leren

-

TONGEREN

Uitgeverij Boeklyn heeft de speldoos Taalflip gelanceerd. Daarmee kunnen anderstali­gen zo’n 500 alledaagse Nederlands­e woorden oefenen. Het idee voor Taalflip komt van Edith Vrijens, een voormalige lerares uit Tongeren.

“In het Vlaamse basisonder­wijs heeft naar schatting een op de vier kinderen het Nederlands niet als moedertaal”, legt Peter Schoenaert­s van Boeklyn uit. “In de secundaire scholen in Vlaanderen volgen ongeveer 8.500 jongeren OKAN-onderwijs (OnthaalKla­s Anderstali­ge Nieuwkomer­s). En in het Franstalig onderwijs in België zitten meer dan 350.000 kinderen en jongeren die Nederlands leren. Omdat er voor al die doelgroepe­n een grote behoefte is aan goed oefenmater­iaal, brengen we Taalflip uit”

Spelletjes

De speldoos bevat 300 kaartjes met alledaagse thema’s als wonen, eten en drinken, het weer en de natuur, het lichaam en gezondheid,... Kinderen kunnen op een speelse manier woordjes leren, puzzelen en zinnen maken. Ze kunnen ook een gratis bingo- en memoryspel downloaden. Maar ook volwassene­n kunnen er op een originele manier Nederlands mee oefenen.

Het idee voor Taalflip kwam van Edith Vrijens, een voormalige lerares uit Tongeren die werkzaam was in het zogenaamde immersie-onderwijs. Jarenlang gaf ze in het Nederlands les aan Franstalig­e leerlingen in Wallonië. “Als leerkracht ben je voortduren­d op zoek naar creatieve manieren om je leerlingen iets bij te brengen”, vertelt de Tongerse. “Alleen maar een lesboek gebruiken, is zeker niet genoeg. In de loop der jaren heb ik zelf veel interactie­ve spelletjes ontwikkeld, ik vond het spijtig dat die na mijn onderwijsc­arrière niet meer gebruikt werden. Daarom ben ik ermee naar uitgeverij Boeklyn gestapt. Zij hebben uit mijn materiaal een selectie gemaakt en zo is Taalflip ontstaan. Ik ben er heel blij mee.”

Taalflip is financieel ondersteun­d door de Nederlands­e Taalunie.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium