Het Belang van Limburg

Robby (35) is blind, maar staat wel aan start van marathon van New York

Een touw en een begeleider die hem de nodige instructie­s geeft. Zo loopt de Truiense Robby Swerten (35) tientallen kilometer per week. Dat hij zo goed als blind is, houdt hem niet tegen. In november staat hij aan de start van de marathon van New York. En

- Lies Vanbets

De marathon van Gent, de 20 km door Brussel, de Antwerp 10 Miles… Robby is niet aan zijn proefstuk toe. In november staat hij aan de start van de New York City Marathon en vervult hij weer een van zijn loopdromen. En als zo’n marathon op zich nog niet spectacula­ir genoeg is: Robby doet het als slechtzien­de. Samen met zijn begeleider Dora Dirix (61) uit Messelbroe­k (Scherpenhe­uvelZichem) loopt hij de volle 42,2 km voor de Cliniclown­s. “Sinds mijn geboorte ben ik zwaar slechtzien­d”, vertelt Robby. “Ik heb dus nooit anders geweten. Met mijn linkeroog zie ik helemaal niets, met mijn rechteroog kan ik van heel dichtbij een heel klein beetje zien. Lopen doe ik al graag sinds de turnlessen op de lagere school. Al was dat toen nog niet zo intensief. Daar ben ik pas enkele jaren geleden mee begonnen. Omdat ik iets wilde terugdoen voor de Braillelig­a, sloot ik me aan bij hun loopteam voor de 20 km door Brussel.”

Loopmaatje

Tot dan had Robby nog nooit zo’n lange afstand gelopen. “Ik moest vanaf nul beginnen”, vertelt de Truienaar. “Daarom startte ik met fitnessen. In het fitnesscen­trum hebben ze mij heel hard aangemoedi­gd en geholpen. Als blinde kan je met een stok lopen, maar dat vind ik zelf niet zo handig. Ik doe het met een touw en een begeleider. We hangen dat touw allebei los rond onze pols tijdens het lopen. Mijn begeleider geeft ook wel aanwijzing­en als er een obstakel is zoals een paaltje of opstapje. Maar als hij of zij zoiets zelf te laat ziet, voel ik via het touw welke richting ik uit moet.”

Voor zijn eerste 20

kilometer moest Robby dus op zoek naar iemand om mee te lopen. “Die heb ik redelijk vlot gevonden”, vertelt de Truienaar. “Al is dat ook niet zo simpel. Die mensen moeten dat zien zitten én we moeten hetzelfde tempo lopen. Voor de marathon train ik nu samen met Dora. Elk jaar ga ik via VeBeS, de Vereniging van Blinden en Slechtzien­den Licht en Liefde, op een tiendaags wandelkamp in de Oostenrijk­se bergen. Tegen mijn begeleidst­er vertelde ik over mijn loopambiti­es. Zij wist toevallig dat Dora zich ingeschrev­en had voor de marathon van New York en dat ze nog een loopmaatje zocht. Zo kwamen we met elkaar in contact. Het klikte meteen.”

Dubbele concentrat­ie

“Dora heeft al meerdere marathons gelopen, maar had nog nooit iemand met een visuele handicap begeleid. In het begin was het dus wat zoeken”, vertelt Robby. “Ze moet ook dubbel geconcentr­eerd zijn: ze moet niet alleen zelf op de weg letten, ze kijkt ook voor mij. Maar intussen loopt dat vlot. De marathon van New York lopen we voor de Cliniclown­s, maar dat kost wel wat geld. We moeten allebei minimaal 2.500 euro inzamelen, bovenop onze reiskosten. Daarom organisere­n we acties en promoten we onszelf zo veel mogelijk op loopwedstr­ijden. Momenteel staat mijn teller op zo’n 1.200 euro.”

Het duo doet ook regelmatig mee aan wedstrijde­n. “Zo liepen we samen al de 10 Miles in Antwerpen, de Tungrirun in Tongeren en afgelopen weekend nog de Bokkerijde­rsRun

in Wellen. Daar dragen we ook telkens ons T-shirt van de Cliniclown­s om wat reclame te maken.”

Dodentocht

Dat de twee intussen goed op elkaar ingelopen zijn, mag blijken uit hun tempo. De 10 Miles (16 km) liepen ze uit in 1 uur en 27 minuten, de Bokkerijde­rsrun (10 km) liepen ze met een gemiddelde van 5,16 minuten per kilometer. “Waar een wil is, is een weg. Dat is mijn motto en dat wil ik ook aan iedereen meegeven”, zegt Robby. “Met mijn deelname aan de marathon van New York wil ik aan jongeren tonen hoeveel je kan bereiken. Niet alleen als slechtzien­de, maar ook als jongvolwas­sene. En nu zou ik graag de Dodentocht eens willen wandelen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het voorbije weekend liepen Robby en Dora nog samen mee met de Bokkerijde­rsrun in Wellen. “Het klikte meteen tussen ons”, zegt Robby.
FOTO TOM PALMAERS Het voorbije weekend liepen Robby en Dora nog samen mee met de Bokkerijde­rsrun in Wellen. “Het klikte meteen tussen ons”, zegt Robby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium