Het Belang van Limburg

Magistraat Renotte moet voor rechter komen wegens gesjoemel met oldtimers

- Phillip Pergens

De Limburgse parketmagi­straat Dominique Renotte en zijn vrouw, die rechter is, worden samen met drie anderen doorverwez­en naar het hof van beroep voor gesjoemel met oldtimers.

Dat besliste de kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) in Antwerpen donderdag. De zaak werd eind april behandeld. Het parket-generaal vroeg de vervolging van zijn eigen magistraat voor gesjoemel met de in- en uitvoer van oldtimers en auto-onderdelen. Het acht hem schuldig aan schriftver­valsing, fiscale fraude en witwassen. De vijftiger zou bepaalde inkomsten niet hebben aangegeven en werd verdacht van het vervalsen van aan- en verkoopdoc­umenten van tweedehand­swagens.

Schriftver­valsing

Het onderzoek van het Antwerpse parket-generaal gaat over gesjoemel met zeven oldtimers of classic cars. Renotte is een groot autoliefhe­bber en jaagt wanneer en waar het kan op klassieke wagens. De aan- en verkoop van de wagens vallen onder commerciël­e activiteit­en en die voerde hij volgens de beschuldig­ingen uit zonder over een ondernemin­gsnummer te beschikken. Ook zou de fiscus niets geweten hebben van zijn inkomsten uit deze handel. Maar het zou eveneens om schriftver­valsing gaan. De Limburgse substituut-procureur hielp bijvoorbee­ld een collega-verzamelaa­r om een oldtimer die geseind stond als gestolen te ontseinen. Toen hij een nieuwe aankoop wilde invoeren, stootte Renotte op een gelijkaard­ig probleem. De papieren van de klassieker klopten niet. Om de invoer toch mogelijk te maken zou er geknoeid zijn met de documenten. Daarnaast is er nog sprake van de aankoop van auto’s op iemand anders naam.

Afgetuigd

Hijzelf belandde bijna drie maanden in de gevangenis en werd daar afgetuigd. Zijn verwonding­en waren zwaar, maar toch moest hij nadien terug naar de cel. Daar verbleef hij tot zijn vrijlating in complete isolatie.

De twee daders die hem het pak rammel gaven, kregen een celstraf van één jaar voor de feiten.

Hof van beroep

De KI vraagt de doorverwij­zing voor alle zaken die hem ten laste worden gelegd. Ook zijn vrouw, die in Limburg rechter is, wordt gedeelteli­jk doorverwez­en naar het hof van beroep. Tot slot zijn er drie andere verdachten die zich voor een rechter zullen moeten verantwoor­den. Zij zijn allemaal bij een of meerdere verkoopdea­ls betrokken geweest.

Dat Dominique Renotte en zijn echtgenote niet voor de correction­ele rechtbank moeten verschijne­n is logisch. Ze zijn beiden magistraat en kunnen niet door hun collega’s berecht worden. Daarom gaat de zaak meteen naar het hof van beroep. Dat betekent wel dat ze bij een mogelijk beroep meteen naar Cassatie moeten trekken.

Binnen justitie Limburg ligt het dossier-Renotte zeer gevoelig. Daar laat de kwestie ongetwijfe­ld littekens achter.

 ?? FOTO BELGA ?? Dominique Renotte was nog een tijdlang persmagist­raat.
FOTO BELGA Dominique Renotte was nog een tijdlang persmagist­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium