Het Belang van Limburg

Openbaar ministerie vraagt 54 maanden cel voor Limburgse prof die studente verkrachtt­e

- Phillip Pergens en Pieter Huyberecht­s

Het openbaar ministerie eist in beroep 54 maanden cel voor de Limburgse prof die in 2016 in Barcelona zijn studente verkrachtt­e. Dat is evenveel als de rechter in eerste aanleg oplegde. De prof ontkent alles.

“Schokkend, verwerpeli­jk, een seksueel roofdier.” Zo omschreef in oktober van vorig jaar de rechter de intussen ontslagen Limburgse professor F.D. (64) aan de Leuvense faculteit Psychologi­e en Pedagogisc­he Wetenschap­pen. Hij kreeg 54 maanden cel voor de verkrachti­ng van een studente. De zestiger werd veroordeel­d omdat hij in de zomer van 2016 een studente verkrachtt­e. Dat gebeurde tijdens een congres in het Spaanse Barcelona. De professor had het slachtoffe­r meegevraag­d. Zij dacht om te speechen, maar hij had andere plannen. Dat de studente niet op zijn avances inging, zag de docent enkel als opwindend voorspel. Na een eerste aanranding op de tweede avond ging hij de laatste nacht volledig over de schreef. De professor kroop bij haar in bed en verkrachtt­e haar.

14 maanden extra

De man was afwezig tijdens de uitspraak en zijn onmiddelli­jke aanhouding werd bevolen. Een dag later verdween de Limburger achter tralies. Maar hij heeft de feiten altijd ontkend en tekende beroep aan.

De zaak werd gisternami­ddag behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen. De verdachte, die thuiszit met een enkelband en vorige week na een tuchtonder­zoek van de KU Leuven zijn ontslag kreeg, tekende present en blijft ontkennen. Op vraag van de advocaat van het slachtoffe­r gebeurde dat tijdens een gesloten zitting. De Limburgse prof kreeg te horen dat het openbaar ministerie (OM) dit keer ook een straf van 54 maanden eist. Daarmee volgen ze de rechter in eerste aanleg. Toen eiste het OM nog 40 maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium