Het Belang van Limburg

Circuit Duivelsber­g krijgt tijdelijke vergunning van vijf jaar

-

circuit. Het ziet er nu naar uit dat er na een onderbreki­ng van vier jaar weer geracet kan worden op de Duivelsber­g.

Voorwaarde­n

“We beslisten om het unaniem gunstige advies van de Provincial­e Omgevingsv­ergunnings­commissie te volgen en kennen een nieuwe vergunning toe aan het circuit. Dit voor een periode van vijf jaar. Via deze vergunning kan het circuit de komende periode verder uitgebaat worden”, bevestigt gedeputeer­de van Omgeving Inge Moors (cd&v).

Volgens de gedeputeer­de werden tijdens het openbaar onderzoek vijf bezwaren ingediend, maar leverden alle overheidsi­nstanties een voorwaarde­lijk gunstig advies af. In de nieuwe vergunning zijn die voorwaarde­n opgenomen. “De termijn van de vergunning wordt beperkt tot een periode van vijf jaar, in plaats van de aangevraag­de twintig jaar. Ook het aantal weekends dat op het circuit geracet mag worden wordt beperkt tot twaalf weekends per jaar, waarbij ook geen races mogen plaatsvind­en van maart tot en met 30 juni.”

Verlichtin­g

Andere opgelegde voorwaarde­n zijn dat het wildparker­en in de berm langs de Weg naar Zutendaal onmogelijk wordt gemaakt tijdens de wedstrijdw­eekends en dat de site alleen verlicht mag worden op het moment dat er evenemente­n zijn. De verlichtin­g moet neerwaarts gericht zijn. Voorts moeten alle uitrijstro­ken een vangrail hebben en de achterligg­ende stroken worden niet langer omgeploegd. Binnen het jaar moet er ook een beheerplan voor de hele site komen.

“De strengere voorwaarde­n en tijdelijkh­eid van de vergunning passen in het gegeven dat het circuit een enclave is binnen het Nationaal Park Hoge Kempen. We zoeken steeds een evenwicht tussen de landschapp­elijke en biologisch­e kwaliteite­n van een gebied en het medegebrui­k van datzelfde gebied door onze inwoners, vereniging­en en onze toeristen”, besluit gedeputeer­de Moors.

Ontgoochel­ing

Het bestuur van de Belgische Rallycross Vereniging (BRCV) reageert ontgoochel­d op de tijdelijke vergunning. Zij hadden op twintig jaar gerekend en beraden zich om eventueel in beroep te gaan. “Vijf jaar hadden we verwacht”, zegt voorzitter Michel Vigneron. “Daarna zien we wel verder. De nationale kalender voor dit jaar ligt uiteraard al vast, maar er kunnen waarschijn­lijk nog wat extra wedstrijde­n in Opgrimbie georganise­erd. We mochten sowieso nog niks organisere­n voor 1 juli, het einde van het broedseizo­en, maar we komen wellicht vandaag nog samen met onze raad van bestuur om te bekijken wat daarna nog kan. Daar horen zeker een aantal opendeurda­gen voor de piloten bij. En wellicht ook nog het Special Car Treffen in september.” Het hele gebeuren met vergunning­en heeft de BRCV handenvol geld en kopzorgen gekost. Om de nodige vergunning­en te verkrijgen via gespeciali­seerde bureaus was meer dan 50.000 euro nodig. “Geld dat we liever in het circuit hadden gestoken”, aldus de BRCV.

 ?? FOTO'S TP EN JG ?? Circuit Duivelsber­g ligt aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen.
FOTO'S TP EN JG Circuit Duivelsber­g ligt aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium