Het Belang van Limburg

Hulplijn voor pedofielen richt zich nu ook tot hun familieled­en

- Veerle Beel

GRENSOVERS­CHRIJDEND GEDRAG De hulplijn Stop it Now! richt zich vanaf nu ook op naasten van mensen met een pedofiele voorkeur of daders van seksueel grensovers­chrijdend gedrag met minderjari­gen.

Jaarlijks belt een 400-tal mensen naar de hulplijn Stop it Now! om te praten over pedofiele gevoelens of bezorgdhed­en over seksueel grensovers­chrijdend gedrag met minderjari­gen. Medewerker­s van de hulplijn proberen die beide groepen zo veel mogelijk door te verwijzen naar gespeciali­seerde hulpverlen­ing. Nu al komt een kwart van de hulpvragen van de telefoonli­jn of de chat van mensen uit de nabije omgeving. Het zijn ouders of andere familieled­en, vrienden, werkgevers of partners, die nergens anders terechtkun­nen. “Velen vinden het erg moeilijk om daar in eigen kring over te spreken”, zegt projectcoö­rdinator Minne De Boeck. “Wat de situatie vaak extra complex maakt, is dat dader en slachtoffe­r vaak tot dezelfde context behoren. Het meeste kindermisb­ruik gebeurt ofwel in familiever­band – 30 tot 40 procent – of door andere bekenden. Gevoelens en loyaliteit raken verscheurd. We hoorden vanuit de gespeciali­seerde hulpverlen­ing en van de politie, die met daders werken, dat familie en andere naasten vaak in de kou staan. Vandaar ons nieuwe aanbod.”

Naasten kunnen vanaf nu terecht in een online forum, dat gemodereer­d wordt door profession­als van Stop it Now!. Er worden ook lotgenoten­groepen opgestart. “Het forum is een veilige omgeving waar je anoniem ervaringen kunt delen en steun kunt vinden bij diegenen die iets gelijkaard­igs hebben meegemaakt”, zegt De Boeck. “We hopen dat het een plek wordt waar mensen herkenning en hoop vinden. Het is ook al meermaals aangetoond dat lotgenoten­groepen helend kunnen werken.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Nu al komt een kwart van de hulpvragen aan Stop it Now! van mensen uit de nabije omgeving.
FOTO GETTY IMAGES Nu al komt een kwart van de hulpvragen aan Stop it Now! van mensen uit de nabije omgeving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium