Het Belang van Limburg

Met zijn vertrek vermijdt Kristof Calvo clash met Meyrem Almaci

Kristof Calvo (Groen) stopt in 2024 met nationale politiek. Dat heeft hij bekendgema­akt op Twitter. “Ik maak een keuze voor Mechelen én voor een andere politiek”, klinkt het in een open brief.

- Pieter Lesaffer

Groen-boegbeeld Kristof Calvo is na Björn Rzoska, Elisabeth Meuleman, Barbara Creemers, Juan Benjumea, en An Moerenhout al het zesde parlements­lid van Groen op korte tijd dat een vertrek uit de nationale politiek aankondigt. “Iemand zoals ik, die veel wil veranderen en vernieuwen, moet zelf ook durven vernieuwen en veranderen.” Dat schrijft Calvo bij zijn ‘afscheidsb­rief’ op Twitter. Net als enkele andere vertrekken­de boegbeelde­n kiest hij resoluut voor de lokale politiek in zijn thuisstad (Mechelen, nvdr).

Met zijn keuze vermijdt Calvo tegelijk een clash met ex-voorzitter

Meyrem Almaci over de kieslijst in de provincie Antwerpen. Tussen de twee leek zich een herhaling te ontspinnen van een strijd die ze in 2019 al eens hebben gevoerd, om lijsttrekk­er te worden van de Kamerlijst. Toen week Almaci uiteindeli­jk uit naar de Vlaamse lijst en kon Calvo federaal lijsttrekk­er zijn. Het is lang niet zeker dat het nu opnieuw zo zou uitdraaien.

Achter de schermen was de partij ook al bezig om de puzzel te leggen met mogelijke uitwegen, bijvoorbee­ld om Almaci of Calvo naar de Europese lijst te verhuizen. Met het vertrek van Calvo is die puzzel in ieder geval al iets gemakkelij­ker geworden.

Leden beslissen

Bij Groen geldt een rotatiepri­ncipe, waarbij mandataris­sen maximaal twee termijnen mogen doen. Een uitzonderi­ng is enkel mogelijk als twee derde van een provinciaa­l ledencongr­es dat toestaat. Die congressen vinden in deze periode plaats, vandaar dat nu zoveel Groen-kopstukken met een beslissing naar buiten komen. Wie geen uitzonderi­ng krijgt, mag volgend jaar op geen enkele nationale lijst opkomen. Volgende week zaterdag, op 3 juni, vindt het congres van de provincie Antwerpen plaats. Aangezien Calvo al drie termijnen in de Kamer zit, zou ook hij daar een uitzonderi­ng moeten vragen. Ondanks zijn bekendheid is het niet zeker dat genoeg leden dat ook zouden hebben toegestaan. Calvo wordt nog steeds gezien als een van de verantwoor­delijken voor de slechte verkiezing­suitslag in 2019.

Calvo verwijst er zelf naar in zijn afscheidsb­rief. Hij heeft de voorbije jaren een verbeten strijd gevoerd voor politieke vernieuwin­g. Volgens partijgeno­ten is hij daar ook op de grenzen van de particrati­e én van zichzelf gestoten. Bij de opmaak van het regeerakko­ord heeft Calvo in 2020 ongeveer eigenhandi­g het hoofdstuk over politieke vernieuwin­g geschreven. De andere partijen, zeker aan de andere kant van de taalgrens, gingen maar met lange tanden akkoord. Eens de regering was vertrokken, is dat gebrek aan enthousias­me ook gebleven. Zeker toen Calvo zich in het parlement begon op te werpen als ‘schaduwmin­ister van Politieke Vernieuwin­g’. Dat wekte bij de andere partijen meer wrevel op dan draagvlak.

“Zuurstof”

Nog een principe in de groene partij: wie schepen of burgemeest­er wil worden, moet ontslag nemen uit het parlement. Lokaal en nationaal mandaat zijn niet verenigbaa­r. Al heeft Kristof Calvo dat altijd wel wat omzeild. Zo is hij nog steeds titelvoere­nd eerste schepen in Mechelen én is hij voorzitter van Mechelen Feest, zowat het evenemente­nbureau van de stad.

Naast titelvoere­nd burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) is Calvo ook de drijvende kracht achter de Mechelse stadslijst. Die komt in 2024 weer op met een gezamenlij­ke lijst van Open Vld, Groen en onafhankel­ijken. “Ik denk dat hij daar nu opnieuw op zoek is naar zuurstof”, zegt een partijgeno­ot. Al is daarmee niets definitief. Calvo is nog maar 36 jaar, er kan nog veel gebeuren.

“Iemand zoals ik, die veel wil veranderen en vernieuwen, moet zelf ook durven vernieuwen en veranderen”

Kristof Calvo

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Kristof Calvo (Groen) stopt in 2024 met nationale politiek en kiest voor zijn thuisstad Mechelen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Kristof Calvo (Groen) stopt in 2024 met nationale politiek en kiest voor zijn thuisstad Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium