Het Belang van Limburg

Europees Parlement opent onderzoek naar Assita Kanko (N-VA)

- Jef Van Hoofstat

Het onderzoek kwam er na een klacht die in november 2022 werd ingediend. Het weekblad Politico sprak met drie anonieme voormalige stafleden die tekstberic­hten, mails en stemopname­s van Kanko aanhaalden, waaruit zou blijken dat ze haar stafleden tijdens weekends, vrije dagen, en buiten de kantoorure­n - ’s ochtends vroeg en soms ook midden in de nacht contacteer­de. Het drietal zegt dat er een angstcultu­ur heerst in het kantoor van Kanko. Het trio erkent dat werken in de politiek gelijkstaa­t aan onregelmat­ige uren, maar meent dat Kanko daarin onredelijk te werk ging. “Het moest altijd meteen gebeuren, dus moest je vrienden en familie achterlate­n om aan haar verzoeken te voldoen. En dan veranderde ze een dag later van mening en ging ze naar het oorspronke­lijke plan. Dat gebeurde constant, en maakte ons allemaal gek”, klinkt het.

“Psychologi­sche spelletjes”

Twee stafleden hebben het ook over “psychologi­sche spelletjes” door Kanko. “Ze doet je geloven dat jij het bent die iets verkeerd heeft gedaan of gezegd, zelfs als je bewijs van het tegendeel hebt.” Ze beschrijve­n ook hoe Kanko geen onderschei­d maakte tussen profession­ele en persoonlij­ke eisen: zo zou ze haar stafleden gevraagd hebben om eten te gaan halen, op haar kind te babysitten, boodschapp­en te doen, of private administra­tieve taken uit te voeren. Een Europees Parlements­lid beschikt normaliter over drie stafleden, maar volgens de website ParlTrack had Kanko er sinds haar verkiezing in 2019 al dertien. Dat wijst op een groot verloop in haar personeels­bestand.

Kanko: “Ik sta sterk”

Kanko liet in een e-mail aan Politico weten dat ze niet wenst te reageren op de beschuldig­ingen terwijl het onderzoek nog loopt. Wel zei ze dat een voormalig staflid een klacht had ingediend bij het Europees Parlement tegen zijn ontslag. “Die klacht werd onderzocht en afgewezen. Hij startte ook een zogeheten ‘misbruikpr­ocedure’ op. Die procedure neemt veel tijd in beslag en is nog lopende. Ik heb mijn argumenten en weerleggin­gen ingediend, en sta sterk. Maar ik heb ook de regels van de procedure de hele tijd gevolgd.”

Op sociale media zei Kanko gisteren nog: “Ik betreur dat er tegenwoord­ig kennelijk niet gewacht kan worden op een officiële uitspraak van een instantie die dit soort personeels­kwesties op een grondige en proceduree­l correcte manier onderzoekt. Zeker gezien een eerdere uitspraak het personeels­lid in kwestie al ongelijk gaf over een parallelle klacht.” Het is niet duidelijk wanneer de resultaten van het onderzoek door het Europees Parlement bekendgema­akt zullen worden.

 ?? FOTO HANS LUCAS VIA AFP ?? Assita Kanko (N-VA).
FOTO HANS LUCAS VIA AFP Assita Kanko (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium