Het Belang van Limburg

Premier De Croo probeert gemoederen rond Europese natuurhers­telwet te bedaren

De weerstand van premier Alexander De Croo (Open Vld) tegen de natuurhers­telwet maakt niet alleen de groenen, maar ook de socialiste­n kwaad. In de Kamer beantwoord­de de premier vragen over zijn soloslim.

- Jef Van Hoofstat en

Als het van premier De Croo afhangt, wordt de Europese natuurhers­telwet op pauze gezet. Europa heeft volgens hem een belangrijk­ere strijd te voeren: die tegen de uitstoot van broeikasga­ssen. “Dat is de prioriteit en het gevaar bestaat dat de nieuwe natuurrege­ls die strijd bemoeilijk­en. Europa moet zich hoeden voor een lasagne van regels, waardoor het moeilijk wordt nog te investeren”, zei hij eerder deze week. Die uitspraken werden niet goed ontvangen door de groenen en socialiste­n. Dat zetten ze vanmiddag in de Kamer nog eens in de verf. “We hebben het over de toekomst van de mensheid. En u, meneer De Croo, u spreekt over een pauze”, zo vatte Gilles Vanden Burre (Ecolo-Groen) de frustratie­s samen.

Maar ook Peter De Roover (N-VA) toonde zich kritisch: “Is er nog wel een premier De Croo? Of bent u nu al lijsttrekk­er De Croo?” Met die vragen verwoordde de fractielei­der van N-VA al vroeg in het debat de twijfels over het gezag van de premier.

Vanuit MR en cd&v kreeg De Croo wel steun. “De Europese natuurhers­telwet zal alles en iedereen treffen. Ze zal leiden tot armoede en welvaartsv­erlies”, Leen Dierick (cd&v).

Geen klimaatont­kenning

De Croo probeerde vooral de gemoederen te bedaren. “Dit is een existentie­el debat”, begon hij. “Hoe gaan wij verder kunnen leven? Maar ook: op welke manier gaan we onze samenlevin­g organisere­n zodat dat haalbaar is?” Hij benadrukte dat klimaatneu­traal zijn in 2050 een prioriteit blijft en dat hij daarvoor wil samenwerke­n met de industrie.

“Maar het gaat over meer dan dat”, vervolgde hij. “Dit gaat over de natuurhers­telwet en heel veel andere dingen die op ons afkomen. Op welke manier zorgen we ervoor dat die elkaar niet tegenwerke­n? Op welke manier zorgen we ervoor dat de verschille­nde regeringen in ons land elkaar niet tegenwerke­n?”

De Croo zei dat het debat over de haalbaarhe­id van de natuurhers­telwet

Wouter De Vriendt (Groen)

zei geen kwestie is van klimaatont­kenning, en wees erop dat ook andere landen, waaronder de Scandinavi­sche, daarover twijfelen. “Als we iets beslissen, willen we goed weten wat de impact is van die beslissing­en en hoe we dat gaan organisere­n.”

In de actualitei­t

De premier riep tot slot op tot samenwerki­ng. “Ons land moet een leider zijn op het vlak van het klimaat. De strijd tegen klimaatopw­arming winnen, wij kunnen dat. Wij Europeanen kunnen dat, omdat wij voortrekke­rs zullen zijn. Ons land zal een leider zijn. Mede dankzij de industrie, en dankzij burgers die dat moeten kunnen dragen.”

Zo herhaalde De Croo zijn boodschap dat de strijd tegen de klimaatopw­arming belangrijk is, maar dat we rekening moeten houden met de uitvoerbaa­rheid van de maatregele­n. Voor de socialiste­n en de groenen volstaat dat niet. Zeker Wouter De Vriendt (Groen) was scherp. “De bottomline is dat wij de klimaatcri­sis aankunnen en dat wij ook de natuur kunnen versterken. Dat hangt allemaal af van politieke wil. Draagvlak en luisteren naar de mensen zijn uiteraard nodig, maar draagvlak creëert men vooral door iets te verdedigen in plaats van het af te zwakken. Eén zaak is duidelijk, mijnheer de eerste minister. U hebt het verschil tussen liberalen en groenen zeer duidelijk gemaakt, waarvoor dank.”

“Mijnheer de eerste minister. U hebt het

verschil tussen liberalen en groenen

zeer duidelijk gemaakt, waarvoor

dank”

 ?? FOTO BELGA ?? Premier De Croo zei gisteren in de Kamer dat het debat over de haalbaarhe­id van de natuurhers­telwet geen kwestie is van klimaatont­kenning en wees erop dat ook andere landen, waaronder de Scandinavi­sche, er over twijfelen.
FOTO BELGA Premier De Croo zei gisteren in de Kamer dat het debat over de haalbaarhe­id van de natuurhers­telwet geen kwestie is van klimaatont­kenning en wees erop dat ook andere landen, waaronder de Scandinavi­sche, er over twijfelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium