Het Belang van Limburg

Infectiolo­ge Erika Vlieghe krijgt eredoctora­at van UHasselt

- Miranda Gijsen

De Universite­it Hasselt heeft een eredoctora­at uitgereikt aan infectiolo­ge Erika Vlieghe en milieuepid­emioloog Jordi Sunyer. “Twee geengageer­de topwetensc­happers die zich inzetten voor ziekteprev­entie en de maatschapp­ij in haar geheel”, aldus de UHasselt.

De faculteit Geneeskund­e en Levenswete­nschappen heeft donderdagm­iddag infectiolo­ge Erika Vlieghe een eredoctora­at toegekend voor haar rol in de voorbije coronacris­is. “Uitzonderl­ijke tijden brengen het uitzonderl­ijke in mensen naar boven”, opende professor dr. Leen Popleu de laudatio. “Als geen ander slaagde zij erin om via klare taal de wetenschap in verbinding te brengen met het publieke en politieke speelveld.”

“Dat iemand als Erika Vlieghe doodsbedre­igingen kreeg en politiebew­aking nodig had, omdat ze in deze crisis een uiterst belangrijk­e maatschapp­elijke taak opnam, is iets dat we als samenlevin­g niet mogen en zullen accepteren. Het is daarom dat we vandaag als academisch­e gemeenscha­p schouder aan schouder om jou heen staan”, sprak professor dr. Jeroen Van Der Hilst.

Erika Vlieghe is ietwat geëmotione­erd door zoveel lof. “Het doet natuurlijk deugd om na jaren van hard werk zoveel erkenning te krijgen vanuit de academisch­e wereld”, zegt professor dr. Vlieghe. “Ik ben daar ontzettend blij mee, maar ik wil dat ook meteen delen met de vele collega’s met wie ik dat samen heb gedaan. Dit was echt teamwerk en dat is ook de sleutel tot ons succes geweest denk ik.”

Limburgse roots

Wat velen niet weten, is dat Erika Vlieghe een bijzondere band heeft met Limburg. “Het begint met mijn genetica, die voor een kwart uit Sint-Truiden en een kwart uit Hasselt komt. Tenniskamp­en in het Dommelhof in Neerpelt waren mijn eerste kennismaki­ng met de allervrien­delijkste Belgen. En in de zomer van 1994 werd ik voor mijn allereerst­e stage Geneeskund­e uitgezonde­n naar ‘het verre’ Sint-Martinuszi­ekenhuis in Bilzen. De solide basis van mijn medische kennis werd daar gelegd. In 2019 leerde ik ook dat Limburg de allerbeste mannen huisvest, of beter: de allerbeste man, mijn ultieme compagnon de route.”

Enkele maanden later diende zich corona aan, een pandemie die niemand had zien aankomen.

Vlieghe: “De weinig florissant­e beginperio­de van deze pandemie, moet ons blijvend doen nadenken over onze eigen kwetsbaarh­eden. Nu pas realiseren we ons hoeveel infectiezi­ekten kunnen bijdragen aan de levensverw­achting, in de negatieve zin dan. Infectiezi­ekten zijn een blijvende realiteit en daar moeten we verstandig mee omgaan. Ze gaan niet zomaar weg, al hebben velen dat gehoopt tijdens de pandemie.”

Landsverde­diging

Daarom pleit de infectiolo­ge voor de oprichting van ‘een leger’ van mensen die met infectiezi­ektebestri­jding bezig zijn op allerlei niveaus.

“We hebben staatsveil­igheid en defensie voor aanvallen door mensen, en we steken daar veel belastingg­eld in. Maar wat hebben we precies voor de aanvallen uit de microscopi­sche wereld?”, zegt Vlieghe. “Ons ministerie van microbiolo­gische landsverde­diging is hopeloos versnipper­d, onderbesta­ft. De intelligen­tie is niet gebundeld. Er liggen geen concrete draaiboeke­n klaar en er staan nauwelijks of geen oefeningen op het programma. Als academisch­e waakhonden is het onze taak om hier blijvend op toe te zien, dat we uit dit coronaslag­veld ook echt beter gewapend komen en blijven komen.”

Corona lijkt intussen volledig naar de achtergron­d te zijn verdwenen. Of kan dit virus toch nog voor een verrassing zorgen?

“We durven al voorzichti­g in de verleden tijd spreken, ik denk zelfs Geert Molenbergh­s ook al een klein beetje”, lacht Vlieghe. “Corona kan nog altijd met een nieuwe variant, lelijk uit de hoek komen. Dus we moeten ons op zo’n scenario realistisc­h voorbereid­en. Maar andere virussen staan ook klaar, denk maar aan het vogelgriep­virus. Alleen al het afgelopen jaar hebben minstens vijf andere infecties al hun tanden laten zien: mazelen, difterie, ebola, lassa, cholera en m-pox (apenpokken, nvdr). Daar moeten we ons van bewust zijn. We moeten daarover niet panikeren of doemdenken. Maar wel stap voor stap een aantal zaken in stelling brengen om ons daar voor te beschermen.”

Preventief

De faculteit Wetenschap­pen reikte tot slot ook een eredoctora­at uit aan de Spaanse milieuepid­emioloog Jordi Sunyer, een wereldauto­riteit op het vlak van ziekteprev­entie. Het had niet veel gescheeld of Sunyer had de uitreiking niet gehaald. Samen met zijn echtgenote spoorde hij naar Hasselt….in Duitsland. “Maar eind goed, al goed”, lacht professor dr. Tim Nawrot. “Sunyer toont al 25 jaar lang aan dat baby’s al voor de geboorte worden blootgeste­ld aan tal van omgevingsf­actoren die een impact hebben op hun latere gezondheid. Hij is een grote meneer in ons vakgebied.” “Ik ben zo onder de indruk en zo geraakt in wat dit eredoctora­at betekent, want de UHasselt is een pionier in mijn vakgebied. Het is voor mij dus een grote eer”, zegt professor Sunyer.

Alleen op een gezonde planeet, kan de gezondheid van de mens verbeteren, stelt Sunyer. “En dat kan al via kleine maatregele­n: leg fiets- en wandellane­n aan, omgeven door groen, die mensen aanzetten om te bewegen. Dat komt niet alleen de gezondheid ten goede, maar ook de luchtkwali­teit.”

“Mijn genetica komt voor een kwart uit Sint-Truiden en een kwart uit Hasselt, ik volgde tenniskamp­en in Neerpelt, in 1994 deed ik mijn eerste stage in het Sint-Martinuszi­ekenhuis in Bilzen en in 2019 leerde ik mijn man kennen in Limburg”

Erika Vlieghe over haar bijzondere band met Limburg

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Rector Bernard Vanheusden reikte gisteren het diploma en de medaille van doctor honoris causa uit aan professor Erika Vlieghe.
FOTO RAYMOND LEMMENS Rector Bernard Vanheusden reikte gisteren het diploma en de medaille van doctor honoris causa uit aan professor Erika Vlieghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium