Het Belang van Limburg

Leider bestorming Amerikaans Capitool krijgt 18 jaar celstraf

- Jef Poppelmond­e en Bloomberg

Stewart Rhodes, leider van de extreemrec­htse militie Oath Keepers, is in de Verenigde Staten veroordeel­d tot 18 jaar gevangenis­straf voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De rechter noemde Rhodes een voortduren­de bedreiging voor de democratie.

Stewart Rhodes (58) werd gisteren in Washington veroordeel­d door rechter Amit Mehta. Die oordeelde dat de acties van de leider van de extreemrec­htse militie Oath Keepers neerkwamen op terrorisme. Rhodes is een van tien beklaagden die terechtsta­an wegens opruiende samenzweri­ng in het kader van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Rhodes ging toen het gebouw zelf niet binnen, maar werd door het gerecht in de aanklacht voor samet menzwering wel omschreven als ‘Persoon nummer 1’.

Bij de bestorming kwam een agent om het leven naast ook vier Trumpfans, 140 politieage­nten werden verwond en er werd voor meer dan 2 miljoen dollar aan materiële schade veroorzaak­t. In totaal zijn in de VS al meer dan 1.000 mensen veroordeel­d in verband wat er op 6 januari 2021 gebeurde, maar de celstraf voor Rhodes is veruit de langste.

Bedreiging voor democratie

“Opruiende samenzweri­ng is een van de ernstigste misdaden die een individuel­e Amerikaan kan begaan”, zei rechter Mehta. De aanval op het Capitool was volgens hem “een van de zwartste dagen in de geschieden­is van ons land”, en het motief van Rhodes en zijn medestande­rs was volgens de rechter dat ze “niet van de nieuwe president hielden.” Daarmee verwees hij naar de huidige Democratis­che president Joe Biden, wiens aanstellin­g Rhodes en zijn kompanen probeerden te verhindere­n. Mehta zei dat Rhodes een voortduren­de bedreiging vormt voor de democratie. “Het land kan geen groep burgers hebben die bereid is om de wapens op te nemen, om een revolutie aan te wakkeren omdat ze de uitkomst van de verkiezing­en niet leuk vinden”, zei hij. “We houden nu allemaal onze adem in telkens wanneer er verkiezing­en naderen.”

Eerder deze maand werden ook al vier leden van de Proud Boys, een andere extreemrec­htse groepering die bij de bestorming betrokken was, voor opruiing veroordeel­d. En gisteren kreeg Richard Barnett (62), de man die bij de bestorming van het Capitool zijn voeten legde op het bureau van voorzitter Nancy Pelosi, ook nog 4,5 jaar cel.

 ?? FOTO AP ?? Stewart Rhodes, leider van de extreemrec­htse militie Oath Keepers.
FOTO AP Stewart Rhodes, leider van de extreemrec­htse militie Oath Keepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium