Het Belang van Limburg

Grasfalt in plaats van asfalt: Voeren krijgt circulair bedrijvent­errein

Het heeft even geduurd, maar ook de gemeente Voeren krijgt zijn eigen bedrijvent­errein. Niet zomaar eentje, maar het eerste volledig circulaire bedrijvent­errein van Limburg.

- Guido Cloosterma­ns

Een eigen bedrijvent­errein op Voerens grondgebie­d is nog een idee van voormalig burgemeest­er Huub Broers, maar het raakte op de lange baan. Tot het huidige gemeentebe­stuur het plan opnieuw op de agenda zette en de realisatie van het industriet­errein Weersterve­ld definitief vorm kreeg. “We hebben in Voeren geen grote bedrijven”, zegt burgemeest­er Joris Gaens. “Het gaat meestal over kleine ambachteli­jke kmo’s en zelfstandi­gen maar die wel zonevreemd gelegen zijn in dorpskerne­n, in woongebied of in agrarisch gebied, waar ze onvoldoend­e mogelijkhe­den hebben om te groeien.” Met de creatie van een eigen bedrijvent­errein wil het Voerense gemeentebe­stuur die bedrijven een locatie aanbieden waar ze kunnen groeien en tegelijker­tijd het authentiek­e Voerense landschap beschermen.

Duurzaam

Het Voerense gemeentebe­stuur riep de hulp in van POM Limburg en het resultaat is een bedrijvent­errein met een oppervlakt­e van 2,6 hectare, waarvan 1,7 hectare kan bebouwd worden. Het terrein biedt plaats aan negen tot vijftien bedrijven met een totale potentiële tewerkstel­ling van een dertigtal mensen.

Het terrein in ’s-Gravenvoer­en is bovendien het eerste volledig circulaire bedrijvent­errein van Limburg. Zo moet energie duurzaam worden opgewekt met zonnepanel­en en warmtepomp­en en wordt het hergebruik van regenwater verplicht. Verder zijn alle verharding­en waterdoorl­atend en moet minstens 50 procent van de daken groen zijn. Er is geen gasaanslui­ting, fossiele brandstoff­en zijn niet toegelaten. Gebouwd wordt met herbruikba­re bouwmateri­alen. De grootste blikvanger van het terrein is echter de weg op het terrein. Die wordt niet aangelegd met asfalt maar met het CO2-neutrale grasfalt. “Grasfalt is een biobased asfaltmeng­sel dat voor de helft bestaat uit lignine”, legt Kristof Delwiche, expert ruimtelijk­e economie bij POM Limburg, uit. “Lignine is een klimaatvri­endelijk product dat afkomstig is uit olifantsgr­as.” Olifantsgr­as neemt tijdens de groei ruim 26 ton CO2 per hectare op, terwijl bij de productie van grasfalt dankzij een lagere temperatuu­r 20 procent minder

CO2 wordt uitgestote­n. Grasfalt is in België nog onbekend maar er wordt wel al mee geëxperime­nteerd in Nederland, waar het olifantsgr­as ook wordt geteeld. “De naam olifantsgr­as verwijst naar de hoogte die het gras kan bereiken, niet omdat het uit Afrika wordt aangevoerd”, glimlacht Joris Gaens.

POM Limburg

De gemeente Voeren is eigenaar van de grond en POM Limburg is medeontwik­kelaar van het terrein, met een aandeel van 25 procent. “POM Limburg gaf aan een oud bestemming­splan een nieuwe invulling, stelde studiebure­aus aan en begeleidde de gemeente door een complex onteigenin­gstraject”, zegt Tom Vandeput, voorzitter van POM Limburg en gedeputeer­de voor Economie. Met de ontwikkeli­ng van het bedrijvent­errein is een investerin­g gemoeid van een miljoen euro. Het terrein geniet de steun van het gemeentebe­stuur, het Limburgs provincieb­estuur en de Vlaamse overheid. Geïnteress­eerde bedrijven kunnen zich vanaf 15 juni aanmelden op de gemeenteli­jke website.

 ?? FOTO RR ?? Het bedrijvent­errein Weersterve­ld is het eerste volledig duurzame kmo-terrein van Limburg.
FOTO RR Het bedrijvent­errein Weersterve­ld is het eerste volledig duurzame kmo-terrein van Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium