Het Belang van Limburg

“Natuurlijk is

Met twee bronzen medailles op de World Cup in Caïro heeft Erika Pinxten (16) haar visitekaar­tje afgeleverd in het internatio­nale turnen. Zaterdag hoort de Hasseltse bij de favorieten op het BK in Libramont. Tijd voor een kennismaki­ng.

- BK IN LIBRAMONT Marc Cornelisse­n

Een vergelijki­ng met Nina Derwael is nooit fair. Olympisch kampioene en tweevoudig wereldkamp­ioene, dat zijn grote schoenen om te vullen. Maar de parallelle­n tussen de 16-jarige Erika Pinxten en de 23-jarige Derwael zijn er nu eenmaal. Allebei opgeleid bij StaParaat, de turnclub van Hasselt. Allebei op internaat gegaan aan de topsportsc­hool in Gent. Allebei getraind door Marjorie Heuls. Allebei een voorliefde voor brug en balk. En allebei willen ze eind september naar het WK in Antwerpen en volgend jaar naar de Spelen in Parijs. Pinxten maakte in maart haar debuut bij de seniors en een maand later pakte ze twee keer brons op de Wereldbeke­r in Caïro. Telkens alleen voorafgega­an door gevestigde waarden als Europees kampioene Alice d’Amato.

“Ik ben Erika, ik ben zestien jaar en ik doe nu al twaalf jaar aan turnen”, begint de Hasseltse haar verhaal. “Ik ben op mijn vierde begonnen met kleutertur­nen, heb dan een proefles meegenomen bij de turnclub in de buurt en ben dan steeds meer beginnen trainen. Ik zat nog in de club in Hasselt toen Nina doorbrak. Natuurlijk is zij een zeer groot voorbeeld voor mij, en voor iedereen in de zaal. Het is leuk om te zien dat ze weet wat ze doet. Ze heeft veel ervaring, is heel zelfzeker. Daar kan je een voorbeeld aan nemen. We trainen tegelijk in dezelfde zaal, maar meestal op verschille­nde toestellen. Soms komt ze wel eens praten. Túúrlijk is het mijn droom om te doen wat zij doet.”

Olympische droom

Derwael stond op haar zestiende op de Spelen in Rio. Pinxten hoopt op haar zeventiend­e naar Parijs te mogen. Ze hoort bij een keurgroep van 10 à 15 meisjes die kans maken op de vijf tickets. “Mijn debuut in Stuttgart was

“Ik kreeg kriebels in mijn buik toen ik op dat podium stond naast gymnasten met zoveel ervaring”

Erika Pinxten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium