Het Belang van Limburg

“We zullen vechten om Thomas te kraken”

- Jan-Pieter De Vlieger

Vroeg in de etappe leek hij te lossen, maar Primoz Roglic toonde op de slotklim naar Val di Zoldo dat hij de belangrijk­ste uitdager blijft van Geraint Thomas. Ploegleide­r Marc Reef geeft aan dat “alleen een moment van zwakte nodig is om hem te kraken.”

Maar zwakke momenten heeft Thomas in een grote ronde nooit.

Wat was er aan de hand met Primoz Roglic op de Passo della Crosetta, donderdag de eerste klim van de dag? Terwijl drie van zijn ploegmaats vooraan tempo zetten, leek hij achteraan het peloton aan de rekker te hangen. Bij Eurosport noemde man op de motor en ex-profrenner Adam Blythe dat “verbijster­end”.

Na het eerdere tijdsverli­es op Monte Bondone gingen ineens de alarmklokk­en luiden, maar dat was nergens voor nodig. Ploegmaat Michel Hessmann, een Duitser die na drie seizoenen Jumbo perfect Nederlands spreekt, legde uit wat er aan de hand was: “Primoz had zeker geen problemen op die klim. Maar als je vooraan in het peloton zit, moet je alles meedoen, altijd in het wiel zitten. Terwijl het uiteindeli­jk toch weer samen komt. Achteraan moet je die kleine sprintjes voor positie niet doen en kan je links en rechts tien watt sparen. Het is een risico, maar Primoz heeft ook de ploeg die hem toch weer naar voor kan brengen.”

Op de slotklim naar Val di Zoldo toonde Roglic zijn ware gelaat: een aanval die alleen Geraint Thomas kon beantwoord­en. Voor Joao Almeida was het vooral schade beperken, in het wiel van ploegmaat Jay Vine. Almeida verloor uiteindeli­jk 21 seconden op Roglic, die in het klassement opnieuw naar de tweede plaats springt. Jumboploeg­leider Marc Reef sprak uiteraard over een goeie dag: “Aanvallen als deze zullen we blijven proberen. Thomas heeft laten zien dat hij heel sterk is, maar slechts één moment van zwakte is nodig om hem te kraken. Daar zullen we voor vechten.”

Indrukwekk­end lijstje

Het slechte nieuws daarbij: Thomas heeft in grote rondes waarin hij voor zichzelf mocht rijden zelden of nooit zo’n moment van zwakte. Sinds hij zich als ronderenne­r op de kaart zette in de Tour van 2015 - vijftiende als knecht voor Froome - kan het in een koers van drie weken twee kanten uit: ofwel raakt hij betrokken in een crash, ofwel finisht hij op het podium.

Het lijstje is best indrukwekk­end. De Tour van 2018: gewonnen. De Tour van 2019: tweede na ploegmaat Egan Bernal. De Tour van 2022: derde na Vingegaard en Pogacar. In de grote rondes waar hij geen resultaat reed, was er altijd een duidelijk aanwijsbar­e reden. Een schouderlu­xatie in de Tour van 2021. Een zware valpartij over een bidon in de Giro van 2020. In 2017 moest hij zowel in de Giro als in de Tour opgeven na valpartije­n waar hij niks aan kon doen. Een keer stond een agent niet op te letten, de andere keer nam Rafal Majka hem mee tegen de grond. In de Vuelta van 2015 eindigde Thomas tenslotte 69ste, ondanks een breukje in zijn voet, uiteraard opgelopen bij een valpartij.

Moraal het van het verhaal: als Thomas gespaard blijft van pech waar hij tot dusver met verve in slaagt - dan heeft hij in drie weken in principe geen zwakke momenten. De kans dat hij vandaag naar Tre Cime di Lavaredo ineens minuten verliest is bijzonder klein. “Voorlopig ben ik de meest constante renner in deze Giro”, beaamde Thomas. “Maar we houden de voeten op de grond.” De Welshman vierde donderdag zijn 37ste verjaardag. Hij was vast van plan om die goed te vieren: “Ik ga dronken worden. Veel wijn, veel bier. Opblijven tot vier uur (lacht). Neen, het zal hetzelfde zijn van altijd: een bord rijst, misschien een stukje taart, maar zeker vroeg naar bed.”

 ?? FOTO AP ?? Roglic reed iedereen uit het wiel op één concurrent na: Geraint Thomas
FOTO AP Roglic reed iedereen uit het wiel op één concurrent na: Geraint Thomas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium