Het Belang van Limburg

“Spoorlopen is ook onveilig”

De trappen naar de tunnels bij het station van Diepenbeek zijn eindelijk weer open. Burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA) was het getalm zat en heeft de trappen zelf opengestel­d. “Ik zie mensen tussen de hekken doorglippe­n, hangsloten stukmaken om te passere

- Dirk Jacobs

De tunnels zijn in juni vorig jaar geopend en in het najaar weer gesloten wegens onveilige trappen. “Sindsdien horen we dat ze wachten tot het 15 graden is om alles te herstellen. Wel, we hebben in Diepenbeek een officieel meetstatio­n en ik kan de aannemers in deze verzekeren, het is hier al eventjes 15 graden”, grijnst burgemeest­er Rik Kriekels.

Voor hem was de maat vol. Na overleg met het schepencol­lege bracht hij dinsdag Infrabel op de hoogte dat de hekken donderdag weggehaald zouden worden. “Liever dan de ellende nog langer aan te zien, bieden we de mensen die te voet komen nu weer de kans om te trappen te gebruiken”, klinkt het. “We hebben er borden bij geplaatst om aan te geven dat de trap hoe dan ook in gevaarlijk­e toestand verkeert en dat de mensen hem betreden op eigen risico.”

Over de sporen

Alle voetganger­s, en dat zijn er best veel, gebruiken meteen de trappen, zonder uitzonderi­ng. “Eindelijk”, zegt Peter die de trein richting Tongeren wil nemen. Hij bedankt burgemeest­er Kriekels. “Ik heb dagelijks het rondje gewandeld en als je dan aan de late kant bent, mis je de trein. Dat is me meer dan eens overkomen.”

Mieke Gorissen is niet alleen atlete, ze geeft ook les in de provincial­e school en ze wandelt naar haar werk. “Ik heb altijd netjes het ommetje gemaakt en dat kostte me drie tot vier minuten meer. Tegelijk zag ik soms leerlingen en andere mensen kortere wegen nemen, ook over de sporen. Voor voetganger­s is dit absoluut een zegen.”

“De gemeente had ons effectief geïnformee­rd”, geeft Frédéric Petit van Infrabel aan. “Of we er blij mee zijn? We zijn voor veilige oplossinge­n, maar dit duurt gewoon veel te lang. We hopen snel oplossinge­n te kunnen voorstelle­n samen met een timing van uitvoering. Intussen blijven we verkondige­n dat ook voor ons veiligheid boven alles gaat. Spoorlopen is gewoon levensgeva­arlijk en kan niet. We begrijpen dan ook de bezorgdhei­d van de burgemeest­er, die ook voor de veiligheid kiest. Hoe dan ook moet er nu snel een goede en definitiev­e oplossing komen. Eén jaar wachten is gewoon te lang.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De trappen werden afgesloten omdat ze gevaarlijk zijn bij nat weer. “We hebben er borden bij geplaatst om aan te geven dat mensen deze trap betreden op eigen risico”, zegt Kriekels
FOTO SERGE MINTEN De trappen werden afgesloten omdat ze gevaarlijk zijn bij nat weer. “We hebben er borden bij geplaatst om aan te geven dat mensen deze trap betreden op eigen risico”, zegt Kriekels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium