Het Belang van Limburg

Open Vld stapt op uit onvrede over overstap politiezon­e

- Caroline Vandenreyt en Rudi De Cock

Open Vld is donderdaga­vond opgestapt uit de gemeentera­ad van Alken. Het probleem: de overstap van politiezon­e kanton Borgloon naar politie LRH op 1 januari 2025.

“Wij zijn bijzonder verrast om te lezen dat jullie willen uittreden uit politiezon­e kanton Borgloon en op 1 januari 2025 aansluiten bij politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH)”, zei Ingrid Jacobs (Open Vld). “Ik weet niet welke belangen hier spelen, want die aansluitin­g gaat het voor Alken een stuk duurder maken.” Paul Dirickx (cd&v) pikte in: “We vallen uit de lucht. Een gemeentefu­sie met Hasselt wordt afgeketst wegens te duur. Terwijl de overstap naar de politiezon­e LRH 800.000 euro meerkosten met zich meebrengt.” Burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) suste: “We vragen niet te stemmen over de aansluitin­g bij LRH, wel om dat te mogen onderzoeke­n.”

Aanpassen

Maar het woord ‘onderzoeke­n’ stond nergens in het besluit. Zelfs raadsvoorz­itter Peter Bollen (N-VA) moest dat erkennen: “Ofwel passen we het besluit aan, ofwel verschuive­n we dit punt naar de volgende gemeentera­ad.” Burgemeest­er Penxten en schepen Patrick Martens (Groen) zagen dat niet zitten: “Die tijd is er niet. Tegen 1 januari 2025 moet er een oplossing zijn voor het veiligheid­sbeleid en onze politiemen­sen. Zo lang willen wij niet wachten. Ook al omdat het Limburgse parket waarschuwt dat criminalit­eit naar die gemeenten trekt bij een verzwakkin­g van de politiezon­e. Een politiezon­e met nog maar drie gemeenten – Wellen, Alken en Heers – zien wij niet zitten.”

Groter of kleiner

Cd&v en Open Vld van hun kant zijn niet van mening dat er een schaalverk­leining in aantocht is: “Integendee­l, Tongeren en Herstappe

gaan aansluiten bij kanton Borgloon. Ik ben niet overtuigd dat op 1 januari 2025 de bom op onze kop gaat vallen en er geen veiligheid­sbeleid meer zal zijn”, aldus Igor Philtjens (Open Vld). Het bleef welles-nietes en dus werd de gemeentera­ad geschorst. Het resultaat bij de terugkeer: “Wij gaan het besluit amenderen. Artikel 1 wordt: de gemeente in plaats van de gemeentera­ad wenst de politiezon­e kanton Borgloon te verlaten en op 1 januari 2025 aan te sluiten bij politiezon­e LRH. Artikel 2: er wordt hiertoe een formele vraag gericht aan de andere gemeenten van kanton Borgloon en LRH. En artikel 3: de gemeentera­ad geeft de opdracht om de intentie van artikel 1 te onderzoeke­n”, las voorzitter

Bollen voor.

André Vanhex (Open Vld): “Eigenaardi­g: we beslissen dat we uittreden, maar we gaan het wel nog onderzoeke­n? Er is op de politieraa­d hierover nooit met één woord gerept. En unanimitei­t van alle gemeenten is vereist.” “Alken en Kortessem staan voor 43 procent van de mensen van de politiezon­e, die zijn onzeker en zoeken zelfs naar ander werk. Daarom willen we deze beslissing zo snel mogelijk”, aldus Penxten. “Ongezien in de geschieden­is van de gemeentera­ad van Alken”, pareerde Open Vld, waarop de fractie de gemeentera­ad verliet. Cd&v bleef. Het besluit werd goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium