Het Belang van Limburg

Zweefvlieg­club Albatros vliegt al 50 jaar boven Kiewit

- Dirk Jacobs

JUBILEUM Met 75.000 frank kochten ze 50 jaar geleden hun eerste twee zweefvlieg­tuigen aan. Intussen telt zweefvlieg­club Albatros meer dan 70 leden - waaronder ook enkele tieners - en hebben ze 13 toestellen. Hun jubileum vieren ze op de plek waar ze het liefst zijn: in de lucht.

“We vieren ons feest liever in de lucht”, lachen Albatros-voorzitter Jan Evens en lid van de raad van bestuur Guy Van Pee. De zweefvlieg­club aan het vliegveld van Kiewit blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Op hun opendeurda­gen in augustus zal er extra aandacht zijn voor hun jubileum. Maar ook tussen 27 mei en 4 juni viert de club al feest: dan organiseer­t Albatros het Belgisch kampioensc­hap zweefvlieg­en. “Daarmee willen we voor spektakel zorgen. Op het vliegveld van Kiewit, maar ook in de lucht. Er zullen zelfs gewezen wereldkamp­ioenen deelnemen.”

Toch was het vijftig jaar geleden niet zo evident dat er een zweefvlieg­club in Kiewit zou komen. “Eigenlijk vlogen we al langer”, vertelt Jan, van meet af aan actief in de club. “Dat deden we eerst in Zwartberg. Maar we wilden een eigen club waarin we zelf konden bepalen hoe we de dingen zouden aanpakken. Zo waren we ook zelf verantwoor­delijk en zouden we ook zelf opdraaien voor de kosten. Maar we hadden echt niks.”

Hangar

En dus tastten de zweefvlieg­ers in hun eigen zakken. “Met 15 startende leden legden we 75.000 frank samen”, vertelt de voorzitter. “Daarmee kochten we ons eerste clubtoeste­l. Een week later kochten we al een tweede: een beschadigd toestel uit Duitsland dat we helemaal zelf hersteld hebben. Vandaag heeft onze club 13 toestellen. Er zijn leden die een eigen toestel hebben, maar we willen dat iedereen hier kan zweefvlieg­en, met of zonder eigen toestel.”

“In de beginfase konden we onze vliegtuige­n elders opslaan en werkten we zelfs in Peer aan onze vliegtuige­n”, vertelt Jan. “Maar we wilden toch graag een eigen infrastruc­tuur. Daarom bouwden we in 1973 zelf een hangar van 40 op 15 meter. Vooral aan de vloer hebben we flink werk gehad. We hebben het beton namelijk zelf gestort, met betonmolen­s en kruiwagens. Eind jaren 70 verbonden we een leegstaand­e hangar met onze hangar. Zo hadden we een eigen werkplaats, een vergaderza­al en een kleine bar om wat extra inkomsten te genereren. Het vliegveld delen we met de motorvlieg­ers.”

Tieners

“Ons hoofddoel blijft zo veel mogelijk mensen warm te maken voor het zweefvlieg­en”, vertelt Jan. “Vanaf 13 jaar kan je bij ons leren vliegen. Als je dan start, kan je op je 14de al alleen de lucht in. Zo zitten er een 10-tal tieners tussen onze leden. Om een jaar te vliegen, tel je zo’n 1.200 tot 1.500 euro neer. Daar zit echt alles in: van de verzekerin­g en de lessen tot de toestellen en het vliegen zelf.”

De talentenst­age geeft kinderen de kans om hun talenten te ontdekken. Zo kunnen ze later makkelijke­r kiezen wat ze willen gaan studeren. “We doen mee aan de talentenst­age omdat we heel trots zijn op onze job en we het heel fijn vinden om hier te werken”, zegt winkelmana­ger Dunja Elen. “Dat willen we zo veel mogelijk aan de kinderen doorgeven. De scholen die hier vandaag zijn, zijn van Hasselt en Tongeren. De scholen uit Sint-Truiden komen terecht in filialen buiten onze stad.” Siebe vindt het heel leuk om de winkelrekk­en aan te vullen. “Ik ben nog maar elf jaar, dus het is nog wat vroeg om al te beslissen wat ik later wil doen. Het valt wel mee om hier te werken, misschien is het een job voor later.” “We merken dat kinderen én volwassene­n niet weten wat werken in een supermarkt precies inhoudt en hoe gevarieerd de job kan zijn”, zegt Ann Maes, Public Relations. “We zien dat het aanzet om later voor een supermarkt te gaan werken als wij onze deuren openzetten voor kinderen.”

Kom langs op de testevents tussen 10 en 17u.

• Maak een testrit en kom te weten

welke maat best bij je past

Ű 5VGN LG XTCIGP CCP GGP ƒGVUGZRGTV • Ontdek bijpassend­e accessoire­s Ű $GUVGN GP DGVCCN LG ƒGVU VGT RNCCVUG en ontvang een goodiebag t.w.v. € 20

Ontmoet Lucien Van Impe op het 100ste testevent in Malle

 ?? ?? Wie interesse heeft, kan elke zaterdag en zondag vanaf 9.30 uur terecht op het vliegveld van Kiewit. Info: www.zweven.be
Wie interesse heeft, kan elke zaterdag en zondag vanaf 9.30 uur terecht op het vliegveld van Kiewit. Info: www.zweven.be
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Voorzitter van de Hasseltse zweefvlieg­club Albatros Jan Evens. “We hebben 13 eigen toestellen. We willen dat iedereen hier kan zweefvlieg­en, met of zonder eigen toestel.”
FOTO SERGE MINTEN Voorzitter van de Hasseltse zweefvlieg­club Albatros Jan Evens. “We hebben 13 eigen toestellen. We willen dat iedereen hier kan zweefvlieg­en, met of zonder eigen toestel.”
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Een beeld vanuit de beginjaren van de zweefvlieg­club.
FOTO SERGE MINTEN Een beeld vanuit de beginjaren van de zweefvlieg­club.
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De kinderen mogen winkelrekk­en vullen.
FOTO JOZEF CROUGHS De kinderen mogen winkelrekk­en vullen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium