Het Belang van Limburg

Vier straffe bedrijven zetten zich mee in voor Een Hart voor Limburg

- Toon Royackers

EEN HART VOOR LIMBURG Vier straffe Limburgse bedrijven zetten vanaf dit jaar mee hun schouders onder Een Hart voor Limburg. Met die warme actie willen Limburgse bedrijven samen iets doen aan kinderarmo­ede in onze provincie, en iedereen een kansrijke toekomst geven.

Meer en meer bedrijven nemen in hun bedrijfswe­rking trouwens goede doelen op”, stelt Jan Baert vast. Hij is sinds dit jaar de nieuwe voorzitter van Een Hart voor Limburg. “Ik merk dat er een grote bereidheid is onder de Limburgse bedrijven om mee te werken aan kansen voor kinderen en jongeren in kwetsbare posities. Dat is hartverwar­mend.” Petronella Zelissen is de nieuwe coördinato­r van de organisati­e. “Het is mooi om te zien hoe vele trouwe en nieuwe partners de werking van Een Hart voor Limburg ondersteun­en en verlichten.” Het communicat­iebedrijf Hands gaat helpen met creatieve communicat­ie. “Hands: dat is ook de handen uit de mouwen steken voor zij die het moeilijker hebben”, zegt zaakvoerde­r Kristof Schiepers. “We hebben een groot hart voor Limburg. We zijn blij dat zo te kunnen tonen.”

Het bedrijf Kachet verzorgt verschille­nde evenemente­nlocaties in Limburg. “We stellen onze infrastruc­tuur, knowhow en service graag ten dienste. Zo kunnen we bijdragen aan een warme Limburgse samenlevin­g”, zegt Nele Gommers namens het bedrijf. Ook horecabedr­ijf Van Zon wil bijdragen aan een hartverwar­mend Limburg. “Lekker samen eten en drinken verbindt mensen. Zo willen wij als Limburgse groothande­l ons steentje bijdragen en de verbinding maken tussen ondernemen­d Limburg en de projecten van Een Hart voor Limburg”, zegt Marion Van Zon.

Het sportbedri­jf Bioracer trekt mee een sprintje voor een warm Limburg. “Bioracer wil inspireren om groot te dromen, te slagen en hogerop te komen. Diezelfde inspiratie willen we via Een Hart voor Limburg delen met onze Limburgse jongeren”, zegt Danny Segers van Bioracer.

Al 50 jaar zijn de Pinksterfe­esten van de KAJ van de Vostert een traditie. In 1973 stond de toen 21-jarige Etienne Cordeel aan de wieg van de jeugdbeweg­ing, die inmiddels 50 jaar bestaat. Vandaag is hij zelf 71 en heeft hij er nog steeds de touwtjes in handen.

Een halve eeuw geleden, in 1973, werd de Kristelijk­e Arbeidersj­ongeren of de KAJ op de Vostert opgericht. “Toen waren er in ’t Hasselt en op de Vostert geen jeugdbeweg­ingen meer actief”, vertelt Etienne. “Zelf woonde ik in het centrum van Bree, maar de vakanties bracht ik vaak door bij mijn tante op de Vostert. Ik stelde me dus kandidaat om in haar achtertuin een jeugdveren­iging op te starten.” Eerst werd de vereniging KREA-meisjes Vostert opgestart, enkele maanden later was ook de KAJ-jongens Vostert een feit.

“Ter gelegenhei­d van ons eerste lustrum wilden we een groot feest organisere­n”, vertelt Etienne. “Zo stonden de eerste Pinksterfe­esten in mei 1978 op de kalender. In een tent met daarnaast een draaimolen, een schiet- en een viskraam, kwam het hele dorp mee feesten. Zo werd een traditie geboren. We hebben onze feesten altijd kleinschal­ig gehouden. Geen dure attracties of grote vedetten: we houden het gewoon ouderwets gezellig.”

Eindverant­woordelijk­e

Vijftig jaar na de stichting van de KAJ, op zijn 71ste, is Etienne nog altijd zeer actief bij de jeugdbeweg­ing. “Met de dagelijkse werking houd ik me niet meer bezig, maar ik ben wel nog groepsbege­leider en ik doe de hele administra­tie”, vertelt Etienne. “Ook van de grotere evenemente­n zoals de Pinksterfe­esten ben ik nog altijd de eindverant­woordelijk­e. Maar ik begin toch stilaan te denken aan afbouwen. Ook na mij moet deze organisati­e blijven bloeien.”

→ De Pinksterfe­esten gaan dit weekend door in en rond de KAJ-lokalen achter de kerk van de Vostert. Alle info: www.pinksterfe­esten.be

Omdat er bij het begin en einde van de lessen aan de kleutersch­ool en lagere school ‘t Wezeltje in de Berenhofst­raat in Veldwezelt massaal wordt wild geparkeerd, op de stoepen wordt gereden en het doorgaand verkeer erg veel hinder ondervindt, worden er ingrijpend­e maatregele­n getroffen. “Omdat het om pieksituat­ies gaat, heeft het weinig zin om grote infrastruc­turele maatregele­n te treffen en volstaan kleinschal­ige ingrepen. Bij recent onderzoek in Veldwezelt is gebleken dat het parkeerged­rag beter gestructur­eerd moet worden”, zegt bevoegd schepen Jolein Martens (Open Vld).

“In de eerste plaats worden de parkeervak­ken in de Berenhofst­raat, aan beide scholen, en in de Holtstraat aangepast en wordt aan de achterzijd­e van de parking van OC Berenhof een kiss&ride-zone ingericht. Ook komt er aan de Holtstraat een voetpad dat de school verbindt met de Creytenber­gwijk. Daar komt een nieuwe oversteekp­laats. In afwachting van deze

aanpassing­en zullen de GAS-vaststelle­r en de politie geregeld controlere­n.”

Het ingrijpend­e voorstel dat geraamd wordt op nagenoeg 33.000 euro wordt zo snel mogelijk aanbesteed. Het werd opgemaakt in overleg met het schoolbest­uur en de ouderraad. “En in het kader van het project ‘Veilige Schoolomge­vingen’ dienen we bij de Vlaamse minister van Openbare Werken en Mobiliteit een subsidieaa­nvraag in van 50 procent”, aldus Martens.

Ook aan Basisschoo­l Het Bieske in Gellik komen er aanpassing­en: een gedeelte van de Biesweg wordt met wegmarkeri­ngen en signalisat­ie ingericht als fietsstraa­t. Het bestek werd door alle raadsleden unaniem goedgekeur­d.

De rekeningen van de kerkbestur­en over het dienstjaar 2022 werden gunstig geadviseer­d en vertoonden allemaal een batig saldo. “Ik maak me zorgen over de opvolging van de ontslagnem­ende leden. In Neerharen en Lanaken vertrekken de schatbewaa­rders en men vindt er moeilijk vrijwillig­ers die deze belangrijk­e taak op zich willen nemen”, verzuchtte burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld).

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? V.l.n.r. Petronella Zelissen, Kristof Schiepers en Jan Baert.
FOTO SERGE MINTEN V.l.n.r. Petronella Zelissen, Kristof Schiepers en Jan Baert.
 ?? FOTO PABR ?? Etienne steekt al een halve eeuw lang de handen uit de mouwen voor de jeugd op de Vostert.
FOTO PABR Etienne steekt al een halve eeuw lang de handen uit de mouwen voor de jeugd op de Vostert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium