Het Belang van Limburg

Sleuteldos­sier in Noord-Zuid opgelost: De Coster verhuist naar Centrum-Zuid

- Chris Nelis

NOORD-ZUIDVERBIN­DING HOUTHALEN-HELCHTEREN Het grondverwe­rkingsbedr­ijf De Coster in Helchteren verhuist naar Centrum-Zuid. Het heeft daarvoor de site van Bionerga opgekocht en een lap grond van de gemeente geruild. “Met deze verhuizing is een sleuteldos­sier in het NoordZuidv­erhaal opgelost.”

De Coster is een van de grootste bedrijven aan de Grote Baan in Helchteren dat moet wijken voor de nieuwe Noord-Zuidverbin­ding. “Met de verhuizing van het bedrijf is dus een sleuteldos­sier in het globale Noord-Zuidverhaa­l opgelost”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit). Al was dat niet zo simpel. “Het bedrijf heeft nood aan uitbreidin­g, maar in verschilgr­oten lende andere gemeenten kon het zich niet vestigen.”

“Na zes maanden onderhande­len hebben we nu ook een oplossing gevonden waardoor we natuurgebi­eden kunnen vrijwaren”, zegt Yzermans. “Tegelijk heeft het bedrijf op deze manier een terrein waarop het zich verder kan ontwikkele­n. Dat zal in CentrumZui­d zijn. Eerder was er in het industrieg­ebied ruimte gereservee­rd voor de aanleg van een weg. Nu die weg er niet komt, kan die reservatie opgeheven worden. Dat betekent dat er aaneenslui­tend 13 hectare beschikbaa­r is.”

Werfzone

De Coster kocht hiervoor het terrein van Bionerga in CentrumZui­d. “Aansluiten­d ruilen wij een terrein van zo’n 6 hectare voor dat waarop De Coster momenteel gevestigd is in Helchteren”, gaat burgemeest­er Yzermans verder. “We kunnen meteen ook de natuurzone aan het gebied vermet een landschapp­elijke opwaarderi­ng. Daarbij Spelen de Oude Laambeek en het Kolenspoor een centrale rol.” Volgens Frieja Bas, stafmedewe­rker van de strategisc­he planning van Houthalen-Helchteren, heeft het bedrijf twee jaar nodig om zich te herlokalis­eren. “Het was dan ook belangrijk dat er niet getalmd zou worden en meteen ook juiste en doordachte keuzes gemaakt konden worden”, aldus Bas.

Het terrein waar De Coster momenteel gehuisvest is, wordt tijdens de werken aan de NoordZuid gebruikt als werfzone. Nadien wordt het een natuurgebi­ed dat aansluit op het al bestaande groen. Tijdens de gemeentera­adszitting wordt een intentieve­rklaring voorgelegd aan de raadsleden. Daarin onderschri­jft het gemeentebe­stuur haar engagement. “Het verlenen van de akte kan dan later nog doorgaan”, besluit Yzermans.

De Landbouwra­ad wilde de samenwerki­ngsovereen­komst uitstellen maar dat is niet mogelijk volgens schepen Patrick Jans (Tongeren.nu): “Dit is een absolute meerwaarde voor onze streek, te vergelijke­n met een ‘appellatio­n contrôlée’ voor de omgeving, het landschap en de producten. Het levert de stad een jaarlijkse subsidie van 10.000 euro op.”

Volgens Trends zijn de prijzen van appartemen­ten in Tongeren met zeven procent

gedaald. Volgens raadslid Guido Vossen (N-VA) worden hier heel veel nieuwe appartemen­ten gebouwd, maar blijft het aantal inwoners stabiel. Schepen Johnny Vrancken (Vooruit) ziet het anders: “De prijzen zijn niet gedaald. De gemiddelde prijs is niet 173.000 euro maar 273.500 euro. Als alle appartemen­ten hier 173.000 euro zouden kosten, zaten we aan 35.000 inwoners. Het enige juiste in dat artikel is dat er vorig jaar 450 onroerende transactie­s geweest zijn. Er zijn 800 inwoners bijgekomen en hierdoor zitten we bijna aan de 32.000.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium