Het Belang van Limburg

Terril Waterschei eerste reservaat voor wilde bestuivers

- Guy Thuwis

NATUUR Natuurgebi­ed Klaverberg, met de terril van Waterschei, is het eerste reservaat voor wilde bestuivers in Vlaanderen. Aangepast beheer moet ervoor zorgen dat wilde bijen en vlinders zich er thuis voelen.

Kinderen van de lagere school Stippe Stap uit Genk mochten donderdagm­iddag samen met minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op de hoogste terril met schepnette­n op jacht naar wilde bestuivers. Heel wat potjes raakten gevuld met hommels, bijen, wespen en een zeldzame nachtvlind­er.

Met de erkenning van de Klaverberg als eerste reservaat voor wilde bestuivers opent de minister de week van de bij. Op termijn gaan we naar tien dergelijke reservaten in Vlaanderen. “Omdat bijen geen bijzaak zijn. Geen bijen, geen eten”, sprak de minister tot de leerlingen. “Daarom hebben we het plan opgevat om de leefomgevi­ng van wilde bijen beter in te richten.”

Rasters

Het natuurgebi­ed Klaverberg is ongeveer 400 hectare groot en strekt zich over de gemeenten Oudsbergen, Genk en As. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft een nieuw beheerspla­n en toegankeli­jksheidspl­an klaar, maar dat zint de stad Genk niet. Vooral de rasters op de grote terril en het afschaffen van wandelpade­n worden door het stadsbestu­ur als negatief ervaren. Over twee weken is er een overleg gepland.

De rasters zijn onder meer nodig om recreanten uit de meest gevoelige zones te halen en de kudde schapen op de terril te houden. De begrazing van de schapen zorgt ervoor dat de schrale vegetatie kan overleven, ideaal voor wilde bestuivers.

Matglanswe­spbij

Op de Klaverberg kun je niet minder dan 107 soorten bijen en hommels waarnemen. Maar ook 34 soorten dagvlinder­s, 62 soorten zweefvlieg­en en maar liefst 442 soorten nachtvlind­ers. “Om het gebied als reservaat voor wilde bestuivers in stand te houden, blijft specifiek beheer nodig”, zegt Wim Vertommen (Natuurpunt Studie). “We moeten zeker de zeldzame soorten blijven monitoren. Vorig jaar hebben we hier de zeer zeldzame matglanswe­spbij en bruinsprie­twespbij gespot. Het gebruik van pesticiden en de achteruitg­ang van geschikte habitats zijn de grootste bedreiging­en voor onze wilde bestuivers.”

→ www.weekvandeb­ij.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De begrazing van de schapen zorgt ervoor dat de schrale vegetatie kan overleven, ideaal voor wilde bestuivers.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De begrazing van de schapen zorgt ervoor dat de schrale vegetatie kan overleven, ideaal voor wilde bestuivers.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium