Het Belang van Limburg

“Veel vrolijker dan wat men van ons verwacht” Z

- Nele Coune

Dancing With Yourself. Zo heet het eerste streepje nieuwe muziek van Zornik sinds 2016 en de voorbode van een album dat dit najaar moet uitkomen. “Het is een veel positiever­e en vrolijkere song geworden dan de mensen waarschijn­lijk van ons verwachten”, zegt Koen Buyse (46).

ornik is al eventjes terug. De afgelopen twee jaar vierden de Limburgers hun twintigjar­ig bestaan met uitverkoch­te shows in onder andere de Ancienne Belgique en het Hasseltse Trixxo Theater. Maar op nieuwe muziek van de rockband was het al een hele tijd wachten. Zeven jaar om precies te zijn. Daar kwam donderdago­chtend een einde aan toen Dancing With Yourself op de streamingp­latformen gedropt werd. “Het blijft altijd spannend om nieuwe muziek uit te brengen, zeker omdat het nu zo lang geleden is”, zegt Koen Buyse. “Er is in al die jaren zoveel veranderd: mensen worden ouder, het radiolands­chap ziet er anders uit, muziekstij­len wijzigen... Daardoor ga je veel harder nadenken bij de release van muziek. Iets te hard. Al heeft dat misschien ook met de leeftijd te maken”, lacht de 46-jarige Zonhovense frontman. “Maar de single is er nu en moet z’n eigen ding doen. We zien wel waar die ons naar leidt.”

Carpe diem

Dancing With Yourself moet alleszins leiden naar een nieuw album dat dit najaar zal uitkomen. “We hebben een stapel songs klaarligge­n en we hebben er een punt van gemaakt dat we 100 procent tevreden moeten zijn over alles dat op de plaat komt”, zegt Buyse. “Anders heeft het ook geen zin. Het is alleszins een veel positiever­e en vrolijkere plaat geworden dan de mensen van ons verwachten. Zowel qua tekst als vibe. Het bevat veel meer uptempo-nummers. Dus in die zin is deze eerste single wel representa­tief voor wat er nog zit aan te komen. Dancing With Yourself ligt misschien niet echt in het patroon der verwachtin­gen. Maar aan de andere kant: wat is dat patroon nog na zeven jaar?” Met de single wil Buyse een carpe diem-verhaal vertellen. “De boodschap is dat je maar beter doet wat je leuk vindt, dat je moet proberen te genieten van elke dag met vrienden en familie. Dat je niet te hard mag focussen op de dingen die er eigenlijk niet toe doen, zoals materialis­me. Want voor je het weet, eindig je ergens alleen. Dansend met jezelf. En dat is niet zo plezant.” (lacht)

Nostalgie

Veel plezanter is om weer op te treden met de band waarmee hij in de jaren 2000 hits scoorde als Scared of Yourself en Hey Girl.

“We zijn heel dankbaar dat we kunnen blijven teren op iets dat we in het verleden opgebouwd hebben. Dat hebben we ook gezien tijdens de shows in de AB die maar blijven uitverkope­n en verder drijven op een golf van nostalgie. Maar het werd echt wel tijd om er nieuwe songs tussen te steken. Het is ook steeds de eerste vraag die je krijgt als je ergens optreedt: ‘Komt er nog nieuwe muziek aan?’ Dat is begrijpeli­jk, maar ik vind het vooral fantastisc­h dat de fans er blijkbaar echt op zitten te wachten. Deze zomer zullen we op festivals zeker al die mix van klassieker­s en nieuw materiaal spelen en ook in maart volgend jaar maken we er een speciale show van in de AB.”

→ ‘Dancing With Yourself’ is nu te

beluistere­n.

→ Zornik, Ancienne Belgique, 15/03/2024,

tickets en info: abconcerts.be

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Het blijft altijd spannend om nieuwe muziek uit te brengen, zeker omdat het nu zo lang geleden is”, zegt Koen Buyse.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “Het blijft altijd spannend om nieuwe muziek uit te brengen, zeker omdat het nu zo lang geleden is”, zegt Koen Buyse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium