Het Belang van Limburg

“Ik heb mensen pijn gedaan en kan dat alleen goedmaken door nuchter te blijven”

“Ik heb mensen pijn gedaan en in mijn ogen kan ik dat alleen maar goedmaken door nuchter te blijven.” André Hazes (29) vocht tegen en overwon zijn verslaving­sdemonen en is nu klaar om nieuwe muziek en concerten te brengen.

- Eva De Poorter

telefoon kreeg van zijn moeder die zegt: Besef je wel dat je een vader bent? Het gaat over de angst dat ik mijn kind niet onder ogen durf te komen omdat ik er zo slecht aan toe ben. Het is mijn boodschap aan Dré. Dat hij ooit, als hij ouder is, luistert en daardoor dingen gaat begrijpen. Er speelt zo veel door mijn hoofd, ik vind het lekker om dat van me af te schrijven.”

Was het makkelijk om dat van je af te schrijven?

“Ik heb een nieuw schrijftea­m, onder wie twee mensen die in dezelfde situatie gezeten hebben als ik. Ze zijn allebei afgekickt van de cocaïne, een van hen ook van drank. Die songs vertellen ook hun verhaal, los van dat van mij. Dat werkt versterken­d.”

Samenwerke­n met mensen die ook afgekickt zijn, brengt dat net geen gevaar met zich mee?

“We hebben een huisje gehuurd een week lang, waar we dan ’s nachts schrijven. Niemand die je dan stoort. Vroeger was dat met drank en drugs erbij. Omdat we het nu niet meer doen, vormden we een steun voor elkaar. Als iemand het zwaar vond of erover

sprak, konden we elkaar helpen.”

Heb je de opnames anders beleefd, nu je nuchter bent?

“Ja, positiever. Vroeger gingen we na de eerste dag schrijven wat drinken. Vieren in de kroeg. Iedereen ging vervolgens rond 2 of 3 uur naar bed. Ik was verslaafd aan iets anders en bleef de hele nacht wakker. Om drugs te gebruiken. Op dag twee schreef ik nooit, dan lag ik in mijn bed te trillen omdat ik het veel te bont had gemaakt. Nu ben ik ’s ochtends wakker geworden en besefte ik: Jezus, ik heb dag twee gehaald!”

Je beleeft het ook helderder?

“Ja. En je bent betrokken. Ik dacht dat ik van veel drinken heel zelfzeker werd, maar in feite werd ik er alleen maar meer onzeker van.”

Hoe kijk je erop terug?

“Dat je mensen pijn hebt gedaan, dat is spijtig. In mijn ogen kan ik dat alleen maar goedmaken door nuchter te blijven. Maar voor mij persoonlij­k was het ook een fantastisc­he tijd, los van dat het een hoop stress en gezeik opleverde.”

 ?? FOTO RR ?? “Zielige liedjes ga je niet op mijn nieuwe album vinden”, zegt André Hazes. “Wel nummers over hoe ik me gevoeld heb de afgelopen tijd.”
FOTO RR “Zielige liedjes ga je niet op mijn nieuwe album vinden”, zegt André Hazes. “Wel nummers over hoe ik me gevoeld heb de afgelopen tijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium