Het Belang van Limburg

De Ridders van het Pintje: nieuwe orde met strikte regels maakt Bree onveilig

- Jo Sente

BREE Ze hebben strikte regels - vrouwen niet toegelaten - en zijn élke vrijdag te vinden in een café in Bree, met een medaille rond de nek en een verse pils in de hand. De Ridders van het Pintje hebben een duidelijke missie.

“Vroeger gingen de mensen op vrijdag na het werk steevast een pintje drinken. Maar de jeugd doet dat niet meer.” Met die vaststelli­ng in het achterhoof­d lanceerden JeanPaul Box (52) en drie vrienden wat ze aanvankeli­jk ‘pintje op vrijdag’ noemden. “Dat was in juli 2021, op een moment dat de coronarege­ls in de cafés een beetje werden versoepeld. Door elke vrijdag een pintje te gaan drinken in een ander café wilden we niet alleen een traditie in ere herstellen, maar ook de fel getroffen horeca steunen.” Het ludieke initiatief trok al snel de aandacht in Bree. Jean-Paul: “We hadden tijdens een carnavalsz­itting een paar ijzeren onderlegge­rs gewonnen. Daar hebben we medailles van gemaakt met daarop ‘pintje op vrijdag’. Dat maakte andere caféganger­s nieuwsgier­ig, sommigen vroegen spontaan of ze ook lid konden worden. Intussen zijn we met negen, we willen tot 30 à 35 leden gaan. De medaille ziet er intussen ook wat beter uit, in de vorm van een flessenope­ner.”

Doktersbri­efje

Ridder van het Pintje word je echter niet zomaar. “We hanteren strenge regels”, lacht Jean-Paul. “Je moet elke vrijdag meegaan. Als je pas aansluit, bekijken we of je dat een kwartaal lang volhoudt. Onwettige afwezighei­d is uit den boze. Alleen met een doktersbri­efje mag je een vrijdag overslaan. Een nieuw lid moet ook een barbecue voor alle ridders houden. En we drinken enkel pils, geen sterkere bieren of zo. O ja, vrouwen zijn niet toegelaten, we zijn ridders hé.” Niet alleen de ridders zijn gebonden aan de regels van de orde, ook de cafés die ze aandoen, moeten een code volgen. “We hebben een oorkonde uitgereikt aan de cafés die ons initiatief steunen. Als ze die in hun zaak ophangen, verklaren de cafébazen zich akkoord met de geboden die erop staan. Zo moeten ze het eerste en het laatste pintje gratis tappen en er moeten versnaperi­ngen worden voorzien.”

Zes cafés

De cafés zien de riddersben­de maar wat graag komen. Jean-Paul: “Zij zien ook dat onze groep blijft groeien. Op zondag kondigen we aan waar we de komende vrijdag zullen binnenvall­en. Daar kijkt iedereen dan naar uit: zelf mensen die vrijdag normaal niet op café gaan, vallen soms binnen. Het is ook altijd heel gezellig, er wordt veel gelachen en we praten bij over wat er in Bree allemaal gebeurt. ”

De ridders maken al zes Breese herbergen onveilig: De Wachtzaal, De Barrier, De Dolle Haring, ’t Poortje, een voetbalkan­tine en Den Augustijne­r. “Voorlopig houden we het bij die zes. We verbinden ons ook ertoe om elk café zeker 4 tot 5 keer per jaar te bezoeken. Als er te veel cafés bijkomen, kunnen we die belofte misschien niet waarmaken. En we hebben ook plannen om jaarlijks een groter evenement te houden: we denken daarbij bijvoorbee­ld aan een kroegentoc­ht met optredens van stand-upcomedian­s in elk café.”

Maar nu houden ze het nog simpel: vrijdag na het werk om half zes wordt de eerste frisse pint getapt en de kraan blijft lopen tot ongeveer 21 uur. “Het is niet de bedoeling dat we gaan nachtbrake­n. Onze vrouwen vinden het wel oké, als we maar niet te laat thuiskomen”, lacht Jean-Paul. Hoeveel pinten er worden geconsumee­rd, kan/ wil de monteur niet zeggen: “De ene keer zijn het er veel, de andere keer wat minder.” (lacht)

 ?? ?? De Riddersben­de heeft een oorkonde uitgereikt aan de cafés die hun initiatief steunen.
De Riddersben­de heeft een oorkonde uitgereikt aan de cafés die hun initiatief steunen.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium