Het Belang van Limburg

5.500 daders kregen vorig jaar werkstraf

- Roel Damiaans

Werkstraff­en worden steeds vaker opgelegd in Vlaanderen. Vorig jaar moesten 5.500 daders in totaal 338.016 uren presteren als straf. In Limburg gaat het over 540 personen.

De autonome werkstraf bestaat sinds 2002 en is sindsdien alleen maar populairde­r geworden. In 2018 kregen 3.782 daders een werkstraf opgelegd en dat is blijven stijgen tot 5.500 vorig jaar. Een werkstraf betekent dat een veroordeel­de dader onbetaalde arbeid verricht ten voordele van de maatschapp­ij in zijn of haar vrije tijd, dus naast school- of beroepsact­iviteiten. Het kan alleen opgelegd worden na instemming van de betrokkene. In Vlaanderen varieert een werkstraf van 20 tot 300 uren, maar sommige misdrijven - zoals doodslag, gijzeling of zedenfeite­n - komen hiervoor niet in aanmerking.

Minderjari­g

In Limburg spraken de rechters vorig jaar 540 werkstraff­en uit. 479 mannen en 61 vrouwen kregen hier gemiddeld 95 uren werkstraf, het hoogste aantal uren van heel Vlaanderen. Ter vergelijki­ng: in West-Vlaanderen duurt een werkstraf gemiddeld 77 uren.

Kijken we naar de leeftijden van de werkgestra­ften, dan zijn de categorieë­n 18 tot 24 jaar (34%) en 25 tot 34 jaar (27%) al jaren overtegenw­oordigd. Amper 1 procent is ouder dan 65 en één op de acht werkgestra­ften (12,5%) is minderjari­g (16 of 17 jaar).

Door de forse stijging van het aantal werkstraff­en in 2021 (+52%) moesten er veel extra prestatiep­laatsen gezocht worden. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) heeft door die toenemende druk 1.900 extra plaatsen gecreëerd. “Specifiek voor Limburg werd ingezet op het organisere­n van bijkomende werkvloerp­rojecten. Die krijgen subsidies voor een begeleider die specifiek met werkgestra­ften zal werken”, zegt Liesbeth Wyseur van het Agentschap Justitie en Handhaving. Een werkstraf uitvoeren, kan niet in een privébedri­jf. “Het gaat altijd over openbare diensten of organisati­es met een sociaal, wetenschap­pelijk of cultureel oogmerk”, zegt Wyseur. Denk aan dierenasie­ls, kringloopw­inkels, culturele centra, woonzorgce­ntra, bibliothek­en, technische of groendiens­ten. “Er wordt gekeken naar de capaciteit­en van de werkgestra­fte. Als iemand technisch opgeleid is, proberen we voor die persoon een aangepaste werkstraf te zoeken. Anderzijds heeft het weinig zin om iemand in de keuken van een woonzorgce­ntrum aan het werk te zetten als die persoon niet eens een ei kan koken. Soms komen de gestraften op unieke plekken terecht, van een ambachteli­jke steenbakke­rij tot een opvangcent­rum voor verwaarloo­sde of mishandeld­e paarden.”

Natuurbehe­er

Een van de nieuwe Limburgse werkvloerp­rojecten is dat van Natuurpunt in Genk. “We zijn er in februari 2022 mee gestart”, zegt begeleider Cindy Dubois. “Voor iemand bij ons aan de slag gaat, heb ik eerst een kennismaki­ngsgesprek. Daarin leg ik uit wat het werk inhoudt. Ik weet niet wat ze op hun kerfstok hebben, al hoor ik het soms wel als ze er tijdens het werk zelf onderling over spreken. Het gaat nooit om zware criminalit­eit. Het zijn meestal gewone burgers die een fout hebben begaan en van de rechtbank een tweede kans krijgen om iets terug te doen voor de maatschapp­ij. Af en toe is er iemand die de regels – bijvoorbee­ld op tijd komen of afmelden bij ziekte – niet respecteer­t. Of de hele dag loopt te zeuren dat hij dit werk moet doen. Maar over het algemeen heeft iedereen zich bij zijn straf neergelegd. Ze weten ook dat wanneer ze de werkstraf niet naar behoren uitvoeren, ze een celstraf of een geldboete riskeren.”

Het team dat Dubois aanstuurt, houdt zich vooral bezig met natuurbehe­er. “Het is fysiek werk in de openlucht en er komt veel handenarbe­id bij kijken, zoals het opruimen van maaisel. Onlangs hebben we in Maasmechel­en nog een nieuw bos aangeplant.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele werkgestra­ften ruimen een omgevallen boom op in het natuurgebi­ed De Maten in Genk.
FOTO RR Enkele werkgestra­ften ruimen een omgevallen boom op in het natuurgebi­ed De Maten in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium