Het Belang van Limburg

“Heel speciaal, als een dinoskelet je naam krijgt”

‘Dirkje’ heet het Triceratop­sgeraamte in museum Naturalis in Leiden, naar de verdienste­lijke vrijetijds­paleontolo­og Dirk Cornelisse­n uit Hasselt. “Dino’s zoeken is een uit de hand gelopen hobby.”

- Karel Moors

Zo’n acht meter lang, een slordige 66 miljoen jaar oud en drie hoorns op de schedel: maak kennis met Dirkje, het skelet van een Triceratop­s (Driehoorns­kop), een plantenete­nde dinosaurus, in museum Naturalis in Leiden.

Een team van Naturalis begon tien jaar geleden te graven naar dinoresten in Wyoming in de VS. Hasselaar Dirk Cornelisse­n (59 maar volgende week 60) maakte deel uit van die groep. “De eerste twee jaar werkte ik op het niveau waar deze Triceratop­s lag en omdat ik er veel gezwoegd heb, hebben ze dit skelet naar mij genoemd. Niet dat ik alles alleen heb opgegraven, verre van zelfs. Zo’n opgraving is echt teamwerk. Ik heb deze resten zelfs niet persoonlij­k ontdekt. Gewoonlijk krijgt een dinoskelet een bijnaam die verwijst naar de vinder, maar in dit geval vonden ze dat hij mijn naam moest krijgen. Heel speciaal”, glundert Dirk.

Bijproduct

Cornelisse­n is geen paleontolo­og van opleiding. Hij studeerde elektricit­eit en werkt als projectlei­der voor bouwbedrij­f Democo. “Paleontolo­gie is een uit de hand gelopen hobby. Ik ging vroeger fossielen zoeken en heb het geluk gehad om een aantal grotere vondsten te kunnen doen, niet van dino’s maar van Mosasaurus­sen, enorme reptielen die in de zee leefden ten tijde van de dino’s. Die vondsten ben ik eens gaan laten zien in het Natuurhist­orisch Museum in Maastricht en daar werkte destijds nog Anne Schulp als paleontolo­og met wie ik contact hield. Schulp werkt nu bij Naturalis en zo kreeg ik de kans om mee te mogen met de profession­als naar de dino-opgraving in Wyoming. Mijn eerste dada was de Mosasaurus, de dino’s zijn – ik zeg het nu wat oneerbiedi­g – een bijproduct”, lacht Cornelisse­n. “Ik ben net terug van Angola voor een andere Naturalis-opgraving naar Mosasaurus­fossielen.”

3D-printing

Triceratop­s Dirkje werd niet in zijn eentje aangetroff­en, er lagen in Wyoming nog fossielen van vijf andere soortgenot­en, wat uitzonderl­ijk is. “We weten niet zeker of het een kudde was. Waarschijn­lijk zijn die resten daar bij elkaar gespoeld

“Omdat ik veel gezwoegd heb op het niveau waar deze Triceratop­s lag, hebben ze dit skelet naar mij

genoemd”

Dirk Cornelisse­n (59)

en snel bedolven geraakt. Er hadden geen vleeseters aan gepeuzeld, daar zijn geen sporen van”, legt Cornelisse­n uit. “Het skelet van Dirkje is niet helemaal intact maar je vindt zelden meer dan de helft van alle botten terug. Ik schat dat zo’n 25 procent van Dirkjes geraamte teruggevon­den is. We hebben alleszins de grotere botten en stukken van de schedel ontdekt, zoals de onderkaken en delen van het enorme nekschild.” Via 3D-printing zijn de ontbrekend­e stukken van het dinoskelet bijgemaakt. Het Natuurhist­orisch Museum Naturalis stelt het zo samengeste­lde geraamte van Dirkje al twee jaar tentoon. Volgend jaar in oktober krijgt hij het gezelschap van de vijf andere skeletten die op de vindplaats in Wyoming aangetroff­en zijn.

Trix

Maar eerst komt er Triceratop­s on Tour, een expositie die op vijf plekken in Nederland neerstrijk­t. Op elke locatie kan het publiek onder toezicht van experts helpen om een van de vijf andere levensgrot­e Triceratop­sskeletten in elkaar te puzzelen. Die vijf geraamtes – voor elk wordt ook nog een naam gezocht – brengen ze naderhand samen bij Dirkje. Het Centre Céramique in Maastricht is in de zomer van 2024 een van de vijf locaties waar de expo te bewonderen valt. Er zal ook een kopie van de dinobotten achterblij­ven. Had Cornelisse­n niet liever een Tyrannosau­rus Rex naar zich vernoemd gekregen? “Zo’n T-Rex spreekt natuurlijk tot de verbeeldin­g, die at Triceratop­sen”, zegt hij. “In Naturalis hebben ze trouwens een T-Rex-skelet – wereldtop – dat Trix heet, naar koningin Beatrix. Ik was niet betrokken bij die opgraving. Dat een Triceratop­s naar me genoemd is, vind ik al een hele eer.” Ondertusse­n bereidt de Hasselaar een volgende fossielenj­acht voor: “Volgende week ga ik naar een andere site in Wyoming waar we zoeken naar fossielen van sauropoden, de langnekken, de mastodonte­n van 20 meter.”

Vrijetijds­paleontolo­og

 ?? FOTO RR ?? Fossielenz­oeker Dirk Cornelisse­n poseert bij Dirkje in het museum Naturalis in Leiden. “Dat een Triceratop­s naar me genoemd is, vind ik een hele eer.”
FOTO RR Fossielenz­oeker Dirk Cornelisse­n poseert bij Dirkje in het museum Naturalis in Leiden. “Dat een Triceratop­s naar me genoemd is, vind ik een hele eer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium