Het Belang van Limburg

Al 30 jaar met pensioen maar Victor wil diefstal alsnog oplossen

- Karel Moors en Chris Nelis

Een oude, onopgelost­e zaak uit zijn verleden als wetsdienaa­r laat Victor Put niet los. Het gaat nochtans niet om een vreselijk drama, maar om de diefstal van een Mariabeeld­je uit een kerk in Duitsland. Waarom precies die zaak hem zo blijft achtervolg­en, kan Victor moeilijk onder woorden brengen: “Ik heb gewoon het gevoel dat ik gefaald heb. Dat ik dat beeldje niet heb kunnen teruggeven aan de parochiane­n, zit me dwars”, zucht de ex-rijkswacht­er. “Ik word soms wakker van dat beeld. Het begon tijdens een busreis naar Spanje en laat me niet meer los.” Omdat de Duitse madonna door zijn hoofd blijft spoken, wil Victor nu een ultieme oproep doen om het verdwenen Mariabeeld­je alsnog op te sporen. Helaas weet hij nog maar bitter weinig details van de zaak, een foto is er niet meer. “Ik heb verschille­nde kerkdiefst­allen kunnen oplossen. Toen ik met pensioen ging in oktober 1991 heb ik alle dossiers waaraan ik werkte ingeleverd, wellicht zijn die na 25 jaar vernietigd. De enige foto van het beeld en alle informatie die ik had verzameld, zijn verloren”, veronderst­elt Put.

Beloning

Alles wat hem nu na zoveel jaren alsnog te binnen schoot over de cold case, heeft Victor genoteerd: “Het ging om een bijzonder kostbaar Lieve-Vrouwebeel­d. Ik meen dat het geschat was op 18 miljoen frank. Het moet tussen 1980 en 1990 zijn gestolen uit een kerk in Duitsland maar ik weet niet meer precies waar, ik geloof een kleine parochie. De Duitse magistratu­ur stuurde het dossier naar het parket van Tongeren omdat het vermoeden bestond dat het beeld in Belgisch-Limburg was. Ik heb ook een fotograaf in Lanaken gevonden die de vraag had gekregen om dat Duitse beeld te fotografer­en. Hij had één foto gehouden. Ik

Victor Put heb een huiszoekin­g gedaan in Lanaken maar dat leverde niks op. De anonieme bezitter van het beeld is nooit teruggevon­den. Volgens informatie die we kregen zou het beeld in een kluis zitten in Lanaken of Alken, ik kan het me niet goed meer herinneren.” De afmetingen, stijl of ouderdom van het beeld zijn Victor niet bijgebleve­n. “Het was een houten beeld, heel mooi snijwerk, versierd met goud. Misschien doet dit artikel toch nog een belletje bij iemand rinkelen?”, hoopt Put. “Ik zou de gouden tip die leidt naar het terugvinde­n van dit beeld zelfs willen belonen met 1.000 euro. Je voelt dat dit me na aan het hart ligt. Het werkt op mijn gemoed.”

Happy end

“Een houten beeld van 18 miljoen frank? Dat lijkt me overdreven”, ventileert antiquair Paul De Grande, bekend van het tv-programma Stukken van mensen.

“Zonder meer details kan ik niks over zeggen.”

Dat een diefstal van een religieus beeld zelfs na meerdere decennia een happy end krijgt, is niet onmogelijk. Zo keerde in 2017 een Lieve-Vrouwebeel­d na 41 jaar terug naar de St.-Martinkerk in het Duitse Hopferau. Het beeld was daar in 1976 gestolen maar dook in 2017 op bij een veiling in München. De verkoper had het stuk een laatgotisc­he vergulde madonna - geërfd en sloot een deal met de bestolen parochie. Hoeselt vierde in 2021 de terugkeer van de Bivelen-Lievenheer. Die achttiende-eeuwse houten Christusfi­guur was in de jaren zeventig spoorloos verdwenen van het brandbrief­kruis waaraan hij genageld was. In 2000 herkenden Hoeselaren hun Bivelen-Lievenheer op een interieurf­oto in Het Belang van Limburg. De bezitter beloofde het crucifix terug te geven na zijn dood.

er

“Volgens informatie die we kregen zou het beeld in een kluis zitten in Lanaken of Alken, ik kan het me niet goed meer

herinneren”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ex-BOB’er Victor Put tobt over een oude onopgelost­e diefstal van een Duits Mariabeeld.
FOTO DICK DEMEY Ex-BOB’er Victor Put tobt over een oude onopgelost­e diefstal van een Duits Mariabeeld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium