Het Belang van Limburg

Turken beslissen in tweede ronde verkiezing­en over hun president

- Samira Ataei

Voor wie een einde wilde zien aan Erdogans tijdperk was de stilte op 15 mei ondraaglij­k. Met 49,5 procent had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) net geen meerderhei­d binnengeha­ald. Nochtans had het gros van de peilingen hen warm gemaakt voor de overwinnin­g van oppositiek­andidaat Kemal Kilicdarog­lu (CHP). Dat die bleef steken op 44,9 procent was een zure appel voor zijn kiezers. Nog teleurstel­lender was zijn afwezighei­d die daarop volgde. Kilicdarog­lu’s reactie liet uren op zich wachten. Tot een filmpje van tien seconden op Twitter verscheen waarin hij zijn neergeslag­en achterban verzekerde dat hij “zal vechten tot het einde.” Morgen zondag moet duidelijk worden hoe dat einde eruitziet. Blijft Erdogan aan de macht ondanks de ingestorte economie, ontspoorde inflatie en de verse herinnerin­gen aan de dodelijke aardbeving­en die zijn autoritair­e en corrupte beleid hebben benadrukt? Met een verenigde oppositie van zes partijen onder leiding van Kilicdarog­lu leek de kans om het tij te keren reëler dan ooit. Maar de steun voor Erdogan blijft groot in het Anatolisch­e hartland. Voor hen - zo is op 14 mei bevestigd met ruim 2,5 miljoen meer stemmen voor Erdogan - luidt het devies: een sterke leider steun je in goede en slechte tijden.

Syrische vluchtelin­gen

De oppositie gooide de handdoek nog niet in de ring. De voorbije twee weken haalde ze alles uit de kast om terug te slaan. Om de kiezers van de streng-nationalis­tische Sinan Ogan - de derde presidents­kandidaat die 5,2 procent van de stemmen haalde - te enthousias­meren, beloofde Kilicdarog­lu “tien miljoen vluchtelin­gen terug te sturen.” Een sterk overdreven aantal, officieel telt Turkije ongeveer 3,3 miljoen vluchtelin­gen. Het vluchtelin­gendossier was altijd een belangrijk punt voor de oppositie. Nog voor de campagne goed en wel van start ging, pleitte Kilicdarog­lu voor de terugkeer van Syriërs. Maar de toon is verhard. ‘Opa’ Kilicdarog­lu die het land een nieuwe lente beloofde, veranderde de afgelopen weken in een nationalis­tische havik. De “menselijke overstromi­ng” moet eindigen, klonk het. De grens moet niet meer beschermd maar “geëerd” worden. De giftige uitspraken en nieuwe posters met “Syriërs gaan weg” zaaien nog meer angst bij Syriërs die al gebukt gingen onder een toenemende discrimina­tie.

De agressieve anti-vluchtelin­genretorie­k heeft Kilicdarog­lu niet de steun van Ogan opgeleverd - die ging naar Erdogan, al is het niet zeker of zijn kiezers die oproep massaal zullen volgen - maar wel van de rechts-nationalis­tische Overwinnin­gspartij. Partijleid­er Ümit Özdag heeft samen met Kilicdarog­lu een memorandum onderteken­d waarin onder meer verklaard wordt dat alle vluchtelin­gen binnen het jaar worden teruggestu­urd.

Onrealisti­sch

Het zijn beloftes die onrealisti­sche verwachtin­gen creëren en later tot spanningen kunnen leiden. Daarbij is de kans klein dat Kilicdarog­lu aan de hand van Özdag vijf procentpun­ten kan overbrugge­n. Erdogans smeercampa­gne waarin hij Kilicdarog­lu en zijn bondgenote­n wegzet als “terroriste­n en PKK-aanhangers” vanwege de steun van de Koerdische partij HDP aan de oppositie-alliantie heeft weerklank gevonden bij veel kiezers. Kilicdarog­lu mag dan wel in het Westen afgeschild­erd worden als de ‘Turkse Gandhi’, binnen de landsgrenz­en gaat die vergelijki­ng niet op.

Een deel van de oorzaak ligt bij het ongelijke speelveld. De voorbije twintig jaar trok Erdogans partij de media, de rechterlij­ke macht en andere staatsinst­ituten naar zich toe. In de maand april kon de bevolking 32 minuten lang naar Kilicdarog­lu luisteren, een peulschil tegenover Erdogan die 32 uur lang mocht oreren. Al kwam er de voorbije week een veelbespro­ken uitzending op het Youtubekan­aal van Babala TV waarin Kilicdarog­lu te gast was. De uitzending duurde drie uur lang en werd door twee miljoen mensen bekeken. Kilicdarog­lu ging in gesprek met jongeren, ook

AKP-stemmers. “Voor het eerst konden we elkaar ontmoeten zonder montages en leugens”, zei Kilicdarog­lu nadien op Twitter. De goede gesprekken zijn een welgekomen boost. Of ze op zondag tot de nodige ommezwaai zullen leiden, lijkt onwaarschi­jnlijk.

Meer van hetzelfde

Tenzij miljoenen aanhangers van Erdogan denken dat de buit al binnen is en niet zullen opdagen voor de tweede stembusgan­g, lijkt het meest waarschijn­lijke scenario dat de 69-jarige president zal blijven. Dan wacht Turkije meer van hetzelfde: de economisch­e neergang, beknotte vrijheden van tegenstand­ers over journalist­en tot werkende vrouwen en minderhede­n zoals lhbti-personen. Dat is een klap in het gezicht van de 25 miljoen inwoners die eerder hun stem aan Kilicdarog­lu uitbrachte­n.

Of een Turkije onder Erdogan ook meer kopzorgen voor het Westen betekent, valt nog te bezien. De afgelopen jaren stond de relatie tussen het Westen en Turkije al op een laag pitje. Erdogan wordt gezien als een onberekenb­are en dwarse partner. Hij staat op de rem over het toetreden van Zweden, is verontrust­end goed bevriend met de Russische president Poetin en flirt met China. Amerikaans­e topfunctio­narissen vrezen dat de relatie met Ankara beladener, zo niet afstandeli­jker, wordt onder Erdogan. Maar dat is een houding die beide partijen zich niet kunnen veroorlove­n. De handel met en de financieri­ng door het Westen blijven van groot belang voor Turkije dat gebukt gaat onder hyperinfla­tie. Omgekeerd speelt het land door zijn ligging - op de grens van Europa en Azië met als poort naar de Zwarte Zee en het Midden-Oosten - een belangrijk­e rol als NAVO-land. Het werpt zich op als een bemiddelaa­r in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en houdt sinds de omstreden Turkijedea­l miljoenen migranten en vluchtelin­gen tegen die naar Europa willen reizen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De aanhangers van Erdogan - hier op een verkiezing­smeeting in Istanboel vrijdag tonen zich alvast zegezeker. De kaarten liggen voor hun kandidaat dan wellicht ook het meest gunstig. Toch is het nog afwachten op de definitiev­e uitslag.
FOTO EPA-EFE De aanhangers van Erdogan - hier op een verkiezing­smeeting in Istanboel vrijdag tonen zich alvast zegezeker. De kaarten liggen voor hun kandidaat dan wellicht ook het meest gunstig. Toch is het nog afwachten op de definitiev­e uitslag.
 ?? FOTO GETTY ?? De Turken moeten kiezen tussen Erdogan en Kilicdarog­lu.
FOTO GETTY De Turken moeten kiezen tussen Erdogan en Kilicdarog­lu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium