Het Belang van Limburg

Boek van Genkse Julie leert kindjes wat te doen als ze de weg niet meer weten

- Noa Pistorius

Elk jaar raken kinderen vermist. Vaak gaat het om verdwaalde kinderen die binnen het half uur worden teruggevon­den. Toch is het voor elke ouder een nachtmerri­e. Daarom schreef Julie Bellinkx (36) een kinderboek waarin ze kinderen leert wat ze moeten doen als ze hun ouders kwijt geraken.

De zomer staat voor de deur. Dat wil zeggen veel evenemente­n en dus veel drukte. Voor veel ouders betekent dat ook stress, want wat als je kind verloren loopt in die mensenmass­a? Bovendien werden er bij de politie vorig jaar 1.500 onrustwekk­ende verdwijnin­gen gemeld. Hoewel er veel verschil zit in soorten vermissing­en, blijft voorkomen beter dan genezen. Daarom schreef de Genkse Julie Bellinkx, afdelingsh­oofd bij Amber Alert, de Europese stichting voor vermiste kinderen, een boek vol tips voor de allerklein­sten. Dat deed ze samen met haar Nederlands­e collega Melanie Louwerens die het grafische gedeelte voor zich nam. Het boek is onderdeel van de jaarlijkse preventiec­ampagne van Amber Alert. “Het boek Buikgevoel moet een hulpmiddel zijn voor ouders en kinderen”, zegt Bellinkx. “We willen kinderen van jongs af aan leren hoe ze zichzelf beter kunnen beschermen in zulke situaties. Het verhaal werd daarom geschreven aan de hand van vijf waardevoll­e tips die werden opgesteld door verschille­nde vermissing­sexperts van de Nederlands­e politie.”

Buikgevoel

In het boek gaan de personages Haas en Egel samen op pad. Tijdens

hun avontuur lopen ze een vreemde vos tegen het lijf. Ze lopen van hem weg, maar verdwalen. Daarom vragen ze hulp aan een berenfamil­ie. “De tips worden dus niet droog geserveerd, maar zijn verwerkt in de beleveniss­en van Haas en Egel”, vertelt Bellinkx. “De rode draad van het verhaal is vertrouwen op je buikgevoel. Vandaar de titel. Kinderen weten wanneer er iets niet pluis is, daarom is het de beste tip die we kunnen meegeven. Ook andere ouders om hulp vragen, is een heel belangrijk­e. We beschouwen hen als een veilige haven omdat zij ook kinderen hebben. Ze kunnen zich goed voorstelle­n hoe het is als ouder om een kind kwijt te zijn. Ze zullen er daarom alles aan doen om het kind zo snel mogelijk met de ouders te herenigen.”

Gespreksst­arter

“Het boek is bedoeld als gespreksst­arter en is zeker geen eindstatio­n”, zegt Bellinkx. “Nadat je het aan je kind hebt voorgeleze­n, check je best wat ze ervan onthouden hebben. Start een gesprek en beantwoord zo eerlijk mogelijk de vragen van je kinderen. Probeer ze daarbij zeker niet af te schrikken. Het boek is zo geschreven dat kinderen een idee hebben van wat ze moeten doen als ze hun ouders kwijt zijn. Het is dus de bedoeling om ze vertrouwen te geven. Als je ze angst aanjaagt, gaan ze in paniek slaan als ze je kwijt zijn. Dat werkt averechts en kan je dus best niet doen.”

Het boek is verkrijgba­ar in alle boekhandel­s in Vlaanderen.

 ?? FOTO RR ?? Het boek van Julie is in alle Vlaamse boekhandel­s verkrijgba­ar.
FOTO RR Het boek van Julie is in alle Vlaamse boekhandel­s verkrijgba­ar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium