Het Belang van Limburg

Zot van kastelen en een hart voor vluchtelin­gen, de andere

- Valerie Van Avermaet

Christian Burgess (31) amuseert zich wel bij Union. De beenharde verdediger is de afgelopen weken de man in de picture door voortduren­d onder de huid van de tegenstand­ers te kruipen. Een portret van de Engelsman die naast het veld vooral rust zoekt.

In de zomer van 2020 beslist Christian Burgess dat hij wel zin heeft in een avontuur. Hij verlaat zijn geliefde Engeland en trekt naar Union. In ons land moet hij wennen aan een nieuwe taal, een nieuwe cultuur en ook aan een nieuwe rol op het veld. Hij maakt de switch van centrale pion in een viermansde­fensie naar defensiele­ider in een driemansde­fensie. Burgess neemt zelfs Franse lessen om die rol zo goed mogelijk uit te voeren. Zo kan hij beter communicer­en op het veld met zijn ploegmaats. Ook zijn speelstijl moet hij naar eigen zeggen ietwat aanpassen omdat de refs hier minder toelaten dan in Engeland.

Al valt er bij momenten weinig van die gewijzigde speelstijl te zien. In

België staat Burgess intussen bekend als iemand die graag onder de huid van een tegenstand­er kruipt, stevig in duel gaat en geregeld trashtalk verkoopt. Hij gaf zelf in eerdere interviews al toe “een vervelend mannetje” te zijn op het veld. Denk maar aan zijn visgebaar richting Hans Vanaken onlangs, waarmee hij met een Engelse uitdrukkin­g duidelijk wilde maken dat hij Vanaken had waar hij hem wilde hebben.

Zo extravert hij tussen de lijnen is, zo introvert is hij evenwel erbuiten. Een einzelgäng­er zelfs soms. Zo wandelt hij op de luchthaven tijdens de Europese verplaatsi­ngen van Union vaak in z’n eentje achter de rest van de groep aan. In de kleedkamer luistert hij voor een wedstrijd dan weer naar rustige muziek en in zijn vrije tijd houdt hij van lezen of wandelen in de natuur met zijn vriendin Jessica en hun hond. Samen bezoeken ze graag Belgische steden of trekken ze eropuit in de Ardennen. De frisse lucht opsnuiven en middeleeuw­se kastelen spotten, wat niet mag verbazen aangezien Burgess een bachelor geschieden­is heeft.

Strikt veganistis­ch

En ook vegan eten is belangrijk – de kok van Union maakt speciaal voor hem vegan gerechten. Cameron McGeehan van KV Oostende kan ervan meespreken. Ze deelden samen de kleedkamer bij Portsmouth en zijn beiden veganistis­ch. “Ik ben nu eerder pescotarië­r, dus

 ?? FOTO GETTY ?? Christian Burgess.
FOTO GETTY Christian Burgess.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium