Het Belang van Limburg

Kant van Christian Burgess

-

ik eet nu ook af en toe vis. Dat zal hij misschien niet leuk vinden, Christian is heel strikt”, lacht McGeehan. “Alleszins, we gingen vaak samen vegan eten. Burgey is een goeie gast.” Iemand die ook bezig is met bredere thema’s trouwens, zoals de klimaat- of de vluchtelin­gencrisis. “In Portsmouth deed hij tijdens de lockdown al veel voor liefdadigh­eidsinstel­lingen”, weet McGeehan. “Zo kookten we af en toe samen om daarna het eten af te zetten bij gezinnen die het nodig hadden. Na zijn eerste seizoen in België trok iedereen op vakantie. Burgey niet, die trok naar Calais om vluchtelin­gen te helpen.” Enfin, een atypische voetballer dus. Maar terug naar het voetbal dan. Op het moment dat Burgess bij

Union aankomt, heeft hij ook op het veld al een atypische weg afgelegd. Burgess heeft er dan al een carrière in de lagere Engelse reeksen op zitten. Weinig klinkende namen als Peterborou­gh, Hartepool en Portsmouth prijken op zijn cv. Een laatbloeie­r, die pas op z’n twintigste wordt opgemerkt door Middlesbro­ugh. Nochtans heeft hij in de jeugd wel bij onder meer Arsenal gespeeld. “Maar de andere jongens van mijn generatie waren sterker en breder.” Je zou het niet zeggen als je hem nu ziet.

1.300 pond

Terugkeren naar de Engelse competitie­s lijkt alvast niet voor meteen. Burgess voelt zich goed bij Union en woont graag in België.

Hij verlengde afgelopen zomer zijn contract bij Union nog tot 2024, met een optie voor nog een seizoen en vooral: hij vindt zichzelf niet goed genoeg voor de Premier League. Nochtans zijn ze over het Kanaal nog steeds fan van Burgey. Zo is er de anekdote van een groep fans van Portsmouth die enkele maanden geleden helemaal naar België afzakte om Burgess aan het werk te zien. Met een levensgrot­e kartonnen versie van hun idool trokken ze richting Dudenpark voor de wedstrijd tegen Club Brugge en zetten ze vooraf honderd pond in dat Burgess zou scoren. Iets wat Burgess uiteindeli­jk ook doet en waaraan ze 1.300 pond overhouden. Maakt hij zich straks even onsterfeli­jk voor de Union-fans?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium