Het Belang van Limburg

“Ambiorix een held? Hij was een ordinaire opportunis­t”

-

Robert Nouwen voor het standbeeld

van Ambiorix, die sinds 1866 uitkijkt over de Grote Markt

in Tongeren.

dat ergens in de wijde omgeving van het huidige Tongeren, maar de exacte locatie is tot vandaag onbekend.

Toch krijgt Ambiorix zijn status van heldhaftig­e vrijheidss­trijder pas in de negentiend­e eeuw, bij de geboorte van België. “Daarvoor komt hij nauwelijks ter sprake. Maar na de oprichting van België wordt van bovenuit gezocht naar nationale figuren zoals ook Godfried van Bouillon of Jan Breydel die het jonge land een rijke geschieden­is kunnen geven. Dan komt ook Ambiorix bovendrijv­en.”

Zijn heldenstat­us dankt hij in grote mate aan een enkel zinnetje van Caesar, namelijk dat de Belgen van alle Gallische volkeren de dappersten waren. “Dat ene zinnetje gaf een fundament aan de Belgische geschieden­is dat reikte tot voor de Romeinen. Wat daar niet bij gezegd werd, is dat Caesar dat zei omdat de Belgen volgens hem het verst verwijderd waren van de beschaving. Bovendien waren de Belgae waar hij het over had niet de Belgen van nu. Caesar had het over de inwoners van het grondgebie­d dat vandaag overeenkom­t met NoordFrank­rijk en Oost- en West-Vlaanderen.”

Wraak

Ook Ambiorix’ status als vrijheidss­trijder moet genuanceer­d worden, vindt Nouwen. “Er zijn best wel elementen om te veronderst­ellen dat Ambiorix en Caesar aanvankeli­jk op goede voet stonden met elkaar. Zo laat Caesar Ambiorix in een toespraak verwijzen naar de ‘gastvriend­schap met de Romeinen’. Caesar bevrijdt ook Ambiorix’ zoon

Robert Nouwen

Historicus

en neef uit de handen van de Atuatuci.” Maar in 54 voor Christus verandert de situatie. “Dan beslissen de Romeinen om anderhalf legioen soldaten bij de Eburonen te kazerneren. De Eburonen zijn kleine boertjes die de bevoorradi­ng van die duizenden soldaten niet kunnen dragen. Er dreigt een hongersnoo­d en het volk is ontevreden. Ambiorix kiest daarop eieren voor zijn geld. Om de macht binnen zijn stam te behouden wisselt hij van kamp en keert hij zich tegen de Romeinen. Als je alles naast elkaar legt, moet je concludere­n dat Ambiorix niet de onbaatzuch­tige vrijheidss­trijder was, maar een ordinaire opportunis­t.” Nadat het Romeinse leger in een hinderlaag gelopen is, neemt Caesar wraak op de Eburonen. Hun dorpen worden vernietigd. Mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord of tot slaaf gemaakt. “Je kunt daar zeker van een genocide spreken”, zegt Nouwen. “Niet alleen omdat Caesar uitdrukkel­ijk vermeldt dat hij de Eburonen wil uitroeien. Bodemonder­zoek bewijst ook dat in de vijftig jaar na de Gallische oorlogen het bosbestand toeneemt in Gallië terwijl de oppervlakt­e akkergrond vermindert. Je kan dus aannemen dat er een significan­te afname van de bevolking heeft plaatsgevo­nden.”

Ambiorix zelf slaagt erin om uit de klauwen van Caesar te blijven. Hij vlucht over de Rijn zonder nog een spoor achter te laten.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? ?? ‘Ambiorix tegen Caesar, De feiten en de mythe’ (Sterck & De Vreese, 192 blz., 24,95 euro) wordt dinsdag voorgestel­d in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.
‘Ambiorix tegen Caesar, De feiten en de mythe’ (Sterck & De Vreese, 192 blz., 24,95 euro) wordt dinsdag voorgestel­d in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium