Het Belang van Limburg

Koen Stuyck, woordvoerd­er bij WWF, in naam van de Belgische Klimaatcoa­litie

Vlaams minister Demir wil een klimaatpau­ze inlassen: een mooi woord om de ondraaglij­ke lichtheid van haar eigen beleid te benoemen. Sinds haar aantreden slaagt Demir erin om keer op keer onder de Europese eisen te mikken.

-

Meer aanpassing is dus nodig, maar dan moet je ook de tering naar de nering zetten en bijvoorbee­ld de vertraging­en in de uitvoering van het Sigmaplan oplossen (omdat de Vlaamse regering achterblij­ft met de nodige financieri­ng). Zoals de restaurati­e van de Maasvallei in Limburg de regio wist te beschermen tegen de gevolgen van de waterbom in 2021, zo zal het Sigmaplan, wanneer volledig uitgevoerd, ook het stroomgebi­ed van de Schelde beschermen.

Alleen inzetten op aanpassing is echter dweilen met de kraan open. Elke 0,1 graad opwarming minder helpt bij het vermijden van een hoop klimaatell­ende. Bovendien vermindere­n we hiermee het risico op zogenaamde ‘kantelpunt­en’ waarbij onomkeerba­re schade optreedt (zoals het massaal smelten van de permafrost in Arctische gebieden).

Vlaanderen heeft hier wel degelijk een rol te spelen: als een van de oudste industriël­e staten ter wereld hebben we een grote historisch­e verantwoor­delijkheid – wij pompen immers al meer dan 100 jaar broeikasga­ssen in de lucht.

Ook het fabeltje dat Europa de enige is die maatregele­n neemt, mag geklasseer­d worden op het schap fake news. De Verenigde Staten hebben intussen de omslag gemaakt met de Inflation Reduction Act en China heeft zich verbonden om tegen 2060 klimaatneu­traal te zijn. Met andere woorden: volop gaan voor de Europese doelstelli­ngen is goed en verantwoor­delijk bestuur. De klimaatcri­sis is hier en nu, we hebben dus noch de tijd noch de luxe om te pas en te onpas op de pauzeknop drukken. Want elke tiende van een graad telt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium