Het Belang van Limburg

Michelle Dewulf, projectcoö­rdinator van het onderzoeks­project ‘Liever lezen!’

De tijd dat Vlaanderen bekend stond om haar uitstekend­e leesvaardi­gheid en leesplezie­r bij jongeren lijkt ver achter ons te liggen. Daarom moeten we als maatschapp­ij samenwerke­n om lezen weer centraal te stellen.

-

juiste boeken.

De overheid moet meer investeren in de profession­alisering van leerkracht­en, onthaaloud­ers en bibliothek­en om deze doelstelli­ng te bereiken. Zij moeten namelijk de juiste tools en vaardighed­en aangereikt krijgen om jonge lezers te begeleiden en te ondersteun­en bij het ontwikkele­n van hun leesvaardi­gheid. Daarnaast moeten ouders gestimulee­rd worden om actief betrokken te zijn bij het leesproces van hun kinderen, bijvoorbee­ld door voorlezen en het creëren van een leesvriend­elijke omgeving thuis. Scholen kunnen via ouderparti­cipatie ouders hierin ondersteun­en. Het opstellen van een leesbeleid­splan is daarbij van groot belang. Dit plan biedt een gestructur­eerde visie waar concrete doelen aan gekoppeld kunnen worden. Elke school moet een leesbeleid­splan ontwikkele­n dat afgestemd is op de specifieke behoeften en kenmerken van de leerlingen en de bredere schoolcont­ext.

Een belangrijk­e factor bij het optimalise­ren van leesplezie­r is de rol van de helpende volwassene. Door een positieve houding ten opzichte van lezen uit te dragen, door boeken aan te raden en door het stimuleren van gesprekken over gelezen boeken, kunnen volwassene­n jonge lezers inspireren en enthousias­meren.

Kortom, lezen is een uitdaging waar we als maatschapp­ij gezamenlij­k aan moeten werken. Het vergt inzet van ouders, leerkracht­en, bibliothec­arissen en andere betrokkene­n. Samen moeten we investeren in kennis, visie en een sterke ondersteun­ing van helpende volwassene­n. Door het ontwikkele­n van op maat gemaakte leesbeleid­splannen en het creëren van een leesvriend­elijke omgeving kunnen we jonge lezers optimaal begeleiden en leesplezie­r stimuleren.

→ Michelle Dewulf werkt als lector en onderzoeke­r aan

Hogeschool PXL binnen het departemen­t Education.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium