Het Belang van Limburg

De fiscus ziet alles, met dank aan slimme technologi­e

-

De belastingd­ienst heeft toegang tot een hele rist databanken en krijgt elk jaar weer een completer zicht op je inkomsten (je loon via je werkgever, of de btw-aangifte van een handelaar) en je uitgaven (denk aan dienstench­eques, kinderoppa­s of giften). Zelfs hoeveel bankrekeni­ngen je hebt, bij welke banken en hoeveel geld erop staat, weet de fiscus of kan hij achterhale­n. “Om nog te zwijgen van de gegevensui­twisseling met andere landen: de teller staat intussen al op meer dan honderd”, zegt Pieter Debbaut, hoofdredac­teur van de Belastingg­ids van Uitgeverij Pelckmans en fiscaal adviseur bij hr-dienstengr­oep Liantis. “Kort samengevat: het net sluit zich, de fiscus weet steeds meer en – belangrijk­er nog – beschikt over slimme technologi­e om al die databanken aan elkaar te linken en automatisc­h te doorploege­n. Datamining heet zoiets. Zo kan de administra­tie in theorie dag en nacht, zeven dagen op de zeven, indicatore­n bovenspitt­en die wijzen op potentieel fiscaal probleemge­drag. En dan gaan de alarmbelle­n af.”

Pionier

“De fiscus is een van de best geïnformee­rde, zo niet dé best geïnformee­rde overheidsd­ienst van ons land”, bevestigt David Hadwick, onderzoeke­r bij Digitax, dat in de schoot van de UAntwerpen onderzoek doet naar de digitalise­ring van de belastingd­iensten. “Momenteel gebruikt de fiscus van 18 Europese lidstaten al een 70-tal systemen die dankzij artificiël­e intelligen­tie constant bijleren. Ons land was bijna 20 jaar geleden een pionier en is intussen een heuse koploper. Circa 80 procent van de belastingc­ontroles is nu al gebaseerd op allerhande algoritmes.”

Hoe dat in zijn werk gaat? Een eerste techniek is die van de profiling, zeg maar het opstellen van een statistisc­h profiel van de belastingp­lichtige – particulie­r of bedrijf – op basis van beschikbar­e data. “Daarmee kan de fiscus bijvoorbee­ld vlot nagaan welke bedrijven recht hadden op coronasteu­n en welke die onterecht hebben gekregen. Daar kan niemand tegen zijn, het gaat per slot van rekening om belastingg­eld”, zegt David Hadwick.

Een stap verder dan pure profiling is webscrapin­g. “Daarbij vergaart de fiscus ook nog eens data via websites en sociale media, die hij dan kruist met reeds verkregen informatie. En daar kan je je privacygew­ijs toch wel vragen bij stellen.” Als uit jouw Facebookpa­gina bijvoorbee­ld blijkt dat jij met je Maserati grote sier maakt aan de Costa Brava of dat je in een grote villa met zwembad woont, maar amper inkomsten aangeeft, dan zit je met een probleem. Je kunt dan misschien wel argumenter­en dat je een erfenis of een schenking hebt ontvangen, maar ook dat kan de fiscus achterhale­n.

Van je vrienden moet je ’t hebben

Wellicht denk je nu: in die val trap ik niet. Vergeet dan niet dat ook je eigen netwerk van vrienden en kennissen je ongewild aan de galg kan praten. Zo circuleert in fiscale kringen het verhaal van een voetbaltra­iner die zogezegd een groot feest hield voor zijn zoveeljari­g trainersch­ap, een feest dat hij aangaf als beroepskos­ten. Dat zou ook gepasseerd zijn, ware het niet dat uit posts op sociale media bleek dat het om het huwelijksf­eest van zijn dochter ging.

“Je kunt zelfs een belastingc­ontrole krijgen wanneer uit zo een social network analysis blijkt dat jij vaak contact had met iemand die net betrapt is bij een btw-carroussel. Diezelfde analysetec­hniek kan de fiscus er bijvoorbee­ld ook attent op maken dat jij zijdelings betrokken bent bij meerdere bedrijven waarvan er een paar in het vizier van de fiscus lopen. In dat geval hoef je niet raar op te kijken dat hij al je andere firma’s de komende jaren ook grondig tegen het licht zal houden.” Nog zo’n techniek: outlier detection of – in mensentaal – het detecteren van buitenbeen­tjes. “Stel dat een statistisc­he analyse aangeeft dat jouw bedrijf een veel lagere winstmarge heeft dan jouw sectorgeno­ten, dan kan dat al een knipperlic­ht zijn, ook al heb je misschien objectief verklaarba­re redenen voor dat verschil”, aldus nog de onderzoeke­r. “Op basis van alle voorgaande analyses kan de fiscus ook een risicoscor­e berekenen, waarbij je een controle aan je broek kunt krijgen eens je een bepaalde drempel overschrij­dt.”

Fiscale omerta

David Hadwick benadrukt dat al die technieken hun vruchten afwerpen en dus uiteindeli­jk zorgen voor een betere belastingi­nning. “Zolang de privacyreg­els gerespecte­erd worden en de effectieve beslissing tot controle getoetst wordt door een ambtenaar van de belastinga­dministrat­ie, kun je daar weinig tegenin brengen. Maar als het een zuiver computerge­stuurd automatism­e wordt, dan riskeer je toestanden zoals de beruchte toeslagena­ffaire in Nederland, waarbij tienduizen­den ouders ten onrechte forse boetes moesten betalen.” En dus vragen experts aan de fiscus meer transparan­tie over wie hij waarom controleer­t en waarop. “Maar de fiscus laat daarover weinig of niets los, alsof ze bang zijn dat de doos van Pandora opengaat”, zegt David Hadwick. “Ik pleit al langer voor het doorbreken van die fiscale omerta, want volgens mij wegen de voordelen van meer transparan­tie rond de fundamente­le rechten en plichten van de burger op tegen de nadelen die de belastinga­dministrat­ie zou kunnen ondervinde­n.” “De digitalise­ring is altijd voorgestel­d als een winwin voor de fiscus én de burger”, zegt fiscalist Pieter Debbaut. “Maar het is gewoon allemaal veel te ingewikkel­d geworden. Een gemiddelde belastingp­lichtige heeft aan 20, hooguit 30 codes genoeg, terwijl onze belastingb­rief er dit jaar 843 telt, alweer een nieuw record. Dat is vragen om fouten, wat nog iets totaal anders is dan fraude. En dan heb ik het nog niet eens over de fouten die de fiscus zelf maakt.”

zijn macht te consolider­en. Het levert verrassend­e verhalen op. Zo werden er cruises ingericht naar Marokko en Tunesië, tot er na elke tussenstop minder reizigers aan boord bleken te zijn. Door forse subsidies kreeg iedereen een goedkope woning. Om jongeren mee te krijgen in het socialisti­sche verhaal werd zelfs de eerder verguisde popmuziek toegelaten.

Maar door de oliecrisis in de jaren 70 droogde de financiële steun uit de Sovjet-Unie op. De DDR kwam tot stilstand. Het sociale beleid werd onbetaalba­ar, maar het regime deed er alles aan om dat te verhullen.

Gorbatsjov

Oost-Duitsland wilde in die crisistijd zelfs samenwerke­n met West-Duitsland, maar Moskou lag dwars. Het leidde tot een paradoxale situatie. Terwijl de nieuwe Sovjetleid­er Michail Gorbatsjov in eigen land vernieuwin­g predikte, hield een vernederde DDR-top de deur dicht. Het luidde de val van het regime in.

Dat de Oost-Duitsers in de herfst van 1989 massaal hervorming­en eisten, betekent niet dat ze hun land op de schop wilden, legt Hoyer uit. Opgaan in West-Duitsland was voor velen een brug te ver. Ze beklemtoon­t wat goed liep in de DDR, bijvoorbee­ld dat Oost-Duitse vrouwen veel sneller emancipeer­den door de uitgebreid­e kinderopva­ng en het recht op abortus.

Maar in haar pogingen om nuances aan te brengen, vergaloppe­ert Hoyer zich. Ze looft de democratis­ering van het onderwijs. Wie drie jaar in het leger diende, mocht voortstude­ren. Zo raakten meer mensen van eenvoudige komaf in de legertop én op de universite­it, stelt ze. Daarbij gaat ze compleet voorbij aan het feit dat er geen vrije studiekeuz­e was. Het neigt naar ostalgie, de Duitse term voor het verlangen naar het dagelijkse leven ten tijde van de DDR. Ook hangt ze een veel te rooskleuri­g beeld op van de situatie van de gastarbeid­ers uit communisti­sche ontwikkeli­ngslanden, Ook al gaat Hoyer soms kort door de bocht, Achter de Muur is een boeiende, heldere en goed gedocument­eerde geschieden­is van Oost-Duitsland.

GARFIELD

Dagblad uitgegeven doorMediah­uis NV Dagblad gesticht in 1879, Niklaas Theelen (18791918), Frans Theelen (1933-1971),

Jan Baert (1953-1986), Peter Baert (1986-2000), Barones Tony Baert (2000-2022)

Werd uw krant niet bezorgd? Tel: 0800/290 61 (enkel de dag zelf, ma - za: 08.00 tot 20.00 uur) Klantenser­vice: 011/49 46 00 ma-vr: 8 uur tot 17 uur, zat 9 uur tot 13 uur of via chat: www.hbvl.be/service (ma-vr: 8 uur tot 20 uur, zat 9 uur tot 13 uur)

Online bestellen: aboshop.hbvl.be

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium