Het Belang van Limburg

“Limburgers traag? Vergeet

- Rob Rodiers

in Limburg leent zich meer tot koersen. Vandaar dat Loïc Vliegen bij ons (Intermarch­é-renner die in Val-Meer woont, nvdr) aan de start verschijnt. Zo hebben we, afhankelij­k van het koersscena­rio, steeds een troefkaart achter de hand.” Merlier: “In 2018 eindigde ik derde in Tongeren. Achter Van der Poel en Bouhanni was dat. Ik herinner me dat omdat het de eerste keer was dat mijn ploegmaats de sprint voor me aantrokken. In 2021 won ik, nadat Brent Van Moer in de slotkilome­ter de afleiding voor de volgwagens had genomen. Vandaar mijn dubbele gebaar bij het overschrij­den van de streep. Eerst juichen, om nadien beide handen op te steken vanwege insluipend­e twijfel. Ik zou de koers graag nog eens winnen. De Ronde van Limburg is namelijk een koers met potentieel. Wie Limburg zegt, denkt: niet lastig. Maar daar kan je je aan mispakken. De wind is altijd een factor en de hellingen zijn kort, maar venijnig. Nee, ik vind het een mooie koers in een mooie streek.”

SPECIFIEKE AANKOMST

Merlier:

“Die

slotkilome­ter

in

Tongeren is redelijk uniek. Je moet je inspanning exact timen of je bent gezien. Te vroeg op kop komen is dodelijk. Ben je te laat? Dan ben je eveneens gezien. Het overkwam me in 2018. Mathieu van der Poel scheurde als eerste door de laatste bocht en dat bleek niet onverstand­ig. Die editie heb ik geleerd dat ik tijdig moet aangaan.”

Thijssen: “Vorig jaar kwam ik niet aan sprinten toe in Tongeren omparcours

Tim Merlier Soudal - Quick Step dat ik betrokken was bij de valpartij op drie kilometer van de aankomst. Ik weet echter wel dat de laatste bocht, op 180 meter van de streep, cruciaal is. Wie daar niet bij de eerste drie zit, kan het schudden. Een sterke sprinttrei­n is daarom geen overbodige luxe. Het probleem is echter dat ieder team dat weet. Ik heb er alvast vertrouwen in. Ik trap goeie 30 seconden-waarden en ben niet bang om vroeg aan te gaan. Het belangrijk­ste in dit soort wedstrijde­n is dat de lead-out op punt staat. Word ik geklopt? Dan is het maar zo. Maar ik zou dit weekend toch graag minstens één keer op het podium staan.”

“De Ronde van Limburg is een koers met potentieel. Wie Limburg zegt, denkt: niet lastig. Maar daar kan je je aan mispakken”

EINDDOEL BK

Thijssen: “Deze reeks wedstrijde­n dienen om in topconditi­e aan de start van het BK te verschijne­n. Uiteraard spookt die titelrace door mijn hoofd. Maar in België een sprint winnen is tegenwoord­ig precies moeilijker dan in de buurlanden. We beleven op sprintvlak een periode van hoogconjun­ctuur. Naast tal van rappe Limburgers heb je ook Merlier, Van Aert, De Lie, Dupont en Marit die een massasprin­t kunnen winnen.”

ONZE STERREN

****

Tim Merlier

***

Caleb Ewan, Gerben Thijssen

**

Timo Kielich, Lionel Taminiaux, Stanislaw Aniolkowsk­i

*

Milan Fretin, Rory Townsend, Timothy Dupont, Stan Van Tricht

→ De volledige deelnemers­lijst kan u vanaf zondagavon­d raadplegen op www.hbvl.be/sport

Al bijna veertig jaar woont Thierry Boutsen in Monaco, de glamourrot­s aan de Middelland­se Zee waar hij niet alleen geniet van een mild klimaat, maar ook van fiscale voordelen en van voortreffe­lijke trainingsw­egen. Op zijn 65ste is de voormalige F1rijder een gedreven amateurfie­tser, die jaarlijks zo’n 6.000 kilometer aflegt. Onlangs reed hij met enkele vrienden vanuit Nice in één ruk naar de top van de Mont Ventoux, zo’n 260 kilometer verderop. “Een tocht van 14 uur. Vier maanden voor getraind. Ik wil zo lang mogelijk fit en jong blijven, en geen beter middel daarvoor dan sport. Zonder fietsen kan ik niet. Zelfs op mijn talrijke zakentrips neem ik mijn fiets mee, al kan ik niet altijd met evenveel regelmaat trainen. Soms blijft dat toestel twee weken lang in de garage staan, in een andere periode haal ik het zeven dagen op rij van stal.” Ondanks zijn overlopend­e agenda reageert Boutsen heel voorkomend wanneer we hem opbellen. Hij maakt zonder mopperen een half uur vrij voor het gesprek. Het interview verloopt in het Frans, maar op het einde switcht hij naar meer dan behoorlijk Nederlands. “In familiekri­ng is Frans uiteraard de voertaal en op het werk verlopen vrijwel alle contacten in het Engels. Als ik dus nog eens met een Vlaming praat, probeer ik mijn Nederlands wat te onderhoude­n. In mijn jeugd sprak ik beide landstalen bijna even goed, maar mijn Vlaams is serieus verwaterd. Helaas.”

Eddy Merckx

Zijn passie voor de fiets werd aangewakke­rd door een toevallige ontmoeting met Eddy Merckx in de Tour van 2009. Boutsen keek bewonderen­d naar het materiaal van de vijfvoudig­e Tourwinnaa­r en liet zich ontvallen dat hij ook overwoog om een fiets te kopen.

Twee weken later stond er een grote doos voor de deur van Boutsen. Daarin zat een Merckx-fiets. “Voor mij is fietsen een vorm van meditatie, van fysieke en mentale hygiëne. Tijdens de inspanning zie ik de dingen helderder en vind ik oplossinge­n. Weldra word ik 66 jaar, maar ik voel me een dertiger. Volgens mijn medische gegevens heb ik een biologisch­e leeftijd van 42 jaar. Ik weeg nog exact hetzelfde als 35 jaar geleden, toen ik bij Benetton tekende: 72,2 kilogram. De verhouding tussen vet en spieren zal allicht wel wat gewijzigd

De blonde Brusselaar was tussen 1983 en 1993 voor vijf verschille­nde teams actief in de Formule 1, waarbij hij 163 keer aan de start verscheen en drie GP’s won. Nadien stapte hij over naar de uithouding­sraces. Na een ongeval in Le Mans 1999 zou hij nooit meer racen. Drie gebroken ruggenwerv­els, twee gebroken ribben, doorboorde longen en verlamming­sverschijn­selen aan de benen leidden tot een herstelper­iode van vier jaar. Slechts één keer per jaar verschijnt hij nog aan de start van een wedstrijd. Altijd dezelfde: de Tour

 ?? ??
 ?? FOTO SUTTON ?? Thierry Boutsen bij zijn eerste zege in 1989 in Canada.
FOTO SUTTON Thierry Boutsen bij zijn eerste zege in 1989 in Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium