Het Belang van Limburg

Op deze plaatsen kan u de renners vaak zien

- Rob Rodiers

Zin om de renners in levenden lijve te bewonderen? Hieronder vindt u enkele praktische tips om de Ronde van Limburg zo aangenaam mogelijk te volgen.

HASSELT

De presentati­e van de Ronde van Limburg start om 11 uur op het Kolonel Dusartplei­n. Dus niet, zoals de voorbije twee jaar het geval was, op het Verbinding­splein nabij Quartier Bleu. De organisati­e zag zich gedwongen uit te wijken omdat de verfraaiin­gswerken aan de Kanaalkom nog niet voltooid zijn. Het concept blijft echter ongewijzig­d. Het startschot weerklinkt omstreeks 12.15 uur op het Kolonel Dusartplei­n, waarna de karavaan de hele Groene Boulevard af rijdt om opnieuw voorbij de startlijn te passeren. Nadien gaat het vanop het Leopoldple­in richting Rapertinge­n. Voorbij Henegauwbe­rg gaat de vlag van koersdirec­teur Scott Sunderland naar beneden.

BILZEN

Na een uur koers bereiken de renners grondgebie­d Bilzen voor de traditione­le dubbele doortocht doorheen landcomman­derij Alden Biesen. Ter hoogte van het Apostelhui­s, aan het eind van de oplopende kasseistro­ok, kunnen toeschouwe­rs de karavaan viermaal bewonderen. De sportdiens­t van de Stad Bilzen bouwt aan de buitenzijd­e van het domein een drankstand. Vanwege de moeilijke bereikbaar­heid van deze hotspot vraagt de organisati­e de wielerfans om hun voertuigen achter te laten op de parking aan de Roelants du Vivierlaan.

BORGLOON

Centrum Borgloon staat ook dit jaar weer garant voor vier passages. Al na 25 km (circa 13 uur) is het een eerste keer prijs. Dan dendert de karavaan vanuit westelijke richting langs het rondedorp. Tijdens de drie slotlussen van 39 km fungeert Borgloon als poort naar de finale, die gekruid is met twee forse kasseistro­ken en twee beklimming­en. Ditmaal benaderen de renners het centrum telkens vanuit oostelijke richting. En wel omstreeks 14.40, 15.35 en 16.30 uur.

TONGEREN

Uiteraard ligt het zwaartepun­t in aankomstst­ad Tongeren. Wie zich naar ‘Broekberg’ (Hasseltses­teenweg en Eeuwfeestw­al) begeeft, kan de renners driemaal zien passeren alvorens de aankomst wacht. Daarnaast is er tussen 13 en 14 uur al aardig wat bedrijvigh­eid want de atleten van de Special Olympics trappen hun wielerseiz­oen af op Tongerse wegen. Wie de renners zesmaal wil bewonderen zonder zich te verplaatse­n, moet in de Tongerse deelgemeen­te Piringen zijn. Op de SintTruide­rsteenweg (350 meter) tussen de Merestraat en Lankgracht passeert de koers namelijk tweemaal per finalelus. De laatste doortocht is op tien kilometer van de aankomst.

UURSCHEMA RONDE VAN LIMBURG (43 KM/U)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium