Het Belang van Limburg

Na de auto en de ruimte wil Elon Musk nu ook ons brein veroveren

- Anton Goegebeur

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, mag hersenchip­s testen op mensen. Daarvoor heeft het goedkeurin­g gekregen van de Amerikaans­e gezondheid­sautoritei­ten. Wat wil de flamboyant­e miljardair aanvangen met onze hersenen?

Een aap die een computersp­el speelt zonder handen of poten, maar alleen via zijn hersenen. De beelden van makaak Pager en het spelletje Pong zorgden in 2021 voor aardig wat deining. Door een implantaat aan weerszijde­n van zijn hersenen met ruim duizend elektroden kon Pager de game werkelijk met zijn gedachten besturen. Neuralink – het bedrijf achter het experiment, in 2016 opgericht door Elon Musk – krijgt nu toestemmin­g van de Amerikaans­e gezondheid­sautoritei­ten om de technologi­e ook bij mensen te testen.

Neuralink wil met implantate­n “op een dag veel mensen helpen”. De bedoeling is om signalen van de hersenen op te vangen en te decoderen via het implantaat. Die kunnen het signaal dan doorsturen naar een ander apparaat, een computer, prothese of zelfs een spier. Verlamde mensen zouden opnieuw kunnen lopen. Wie zijn spraak heeft verloren, zou weer verbaal kunnen communicer­en. Musk vreest dat AI en robots slimmer zullen worden dan de mens en ons zullen overheerse­n. Daarom wil hij onze hersenen verbeteren met computerch­ips. “En als we daar niet in slagen, dan worden we binnen de kortste keren weggevaagd”, zucht professor Sebastian Haesler, directeur van Neuroelect­ronics Research Flanders (NERF), een samenwerki­ng in breintech van het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie, de KU Leuven en onderzoeks­instituut Imec. Volgens hem is het pr-praat die het goed doet aan de Amerikaans­e westkust, maar zijn zulke futuristis­che uitspraken met een korreltje zout te nemen. Sinds een paar jaar wordt wereldwijd fors geïnvestee­rd in technologi­e om hersenacti­viteit beter te doorgronde­n en zieke mensen beter te kunnen behandelen, zegt Haesler. “Neuralink is een van de pioniers en het bedrijf van Musk krijgt veel aandacht, maar er zijn andere spelers die verder staan.”

Persoonlij­kheid uploaden

Musk ziet het, zoals wel vaker, groots. Met SpaceX wil hij Mars kolonisere­n, de hyperloop van

The Boring Company moet het transportm­iddel van de toekomst worden. Met Neuralink wil hij achterhale­n hoe snel informatie van het menselijk brein naar een machine kan stromen. Op de lange termijn beweert Musk dat Neuralink mensen in staat zou kunnen stellen om boodschapp­en naar elkaar te sturen met behulp van telepathie. Ook denkt hij iemands persoonlij­kheid te kunnen uploaden naar een computer, waarna deze na diens dood kan worden overgezet in een robot of een ander mens.

Bestendigh­eid

Vandaag lopen al tienduizen­den parkinsonp­atiënten rond met elektroden in hun brein die hun symptomen significan­t verlichten. Mensen met een dwarslaesi­e worden al geholpen met implantate­n. Haesler denkt ook nog aan het verlichten van depressies en aan ALS-patiënten die niet meer kunnen spreken. “Wie met zijn technologi­e een medisch probleem kan oplossen, heeft een winnaar.”

Momenteel is bestendigh­eid de grootste uitdaging. Een chip in een lichaam is als een laptop in de oceaan gooien. “De hersenen, maar in feite heel het lichaam, is een bijzonder moeilijke omgeving voor elektronic­a”, zegt Haesler. “Het gaat snel kapot en je wil niet om de haverklap een nieuwe chip plaatsen.”

 ?? FOTO AFP/GETTY IMAGES ?? Musk stelt de Neuralink-chip en chirurgisc­he robot voor.
FOTO AFP/GETTY IMAGES Musk stelt de Neuralink-chip en chirurgisc­he robot voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium