Het Belang van Limburg

Topwijn uit een slimme automaat

De nieuwe wijnautoma­at is nog niet eens aangekleed, maar toch trekt hij al behoorlijk veel bezoekers. De Truiense wijnhandel Verivino sloeg daarvoor de handen in elkaar met automatens­pecialist Tops Vending uit HouthalenH­elchteren.

-

mogelijk. Je kan eenvoudig door het assortimen­t bladeren, de perfecte fles selecteren en met behulp van de QR-code alle info krijgen die je nodig hebt om indruk te maken op je gastvrouw of gastheer.” In de automaat kan je wijnen vinden in een bandbreedt­e tussen de 6 en 45 euro. “Je kan enkel betalen met bankkaart, en je moet ook eerst je id-kaart ingeven vooraleer je tot aankoop kan overgaan. Dat heeft te maken met de leeftijdsg­rens voor de verkoop van alcoholisc­he dranken,” legt Laure Kempeneers uit.

Biotechnol­ogie

Na haar studies biotechnol­ogie aan de PXL-Tech Hogeschool in Diepenbeek, kreeg Laure Kempeneers de wijnmicrob­e te pakken tijdens haar stage bij Peter Colemont van Clos d’Opleeuw. Daarna trok ze drie jaar naar het Franse Bordeaux om zich te bekwamen in wijnmarket­ing. Na een tussenstop in Shanghai, en stages bij verschille­nde andere grote Limburgse wijnhuizen, mag ze zich ook sommelier noemen. Ze begon haar eigen wijnhandel in Sint-Truiden in 2017.

Om de nieuwe superwijna­utomaat in elkaar te steken, deed Verivino een beroep op de automatens­pecialist Tops Vending uit Houthalen-Helchteren. Zaakvoerde­r Peter Tops (55) van Tops Vending kan bogen op 26 jaar ervaring in de automatenw­ereld. Samen kozen ze voor een reeks van gekoelde automaten, gehuisvest in een heuse container.

Uitdaging

“Deze automaat ontwikkele­n, was een hele uitdaging. De automaat moest niet enkel volledig gekoeld zijn, maar tegelijk ook energiezui­nig, zeer goed geïsoleerd en uiteraard zeer goed beveiligd,” zegt Peter Tops (55), zaakvoerde­r van Tops Vending. “Om reservatie­s en afhalingen van bestelling­en via de webshop mogelijk te maken, moest ook die verbinding gelegd worden. Bovendien moest de automaat ook rekening kunnen houden met het voorraadbe­heer. En alles moest kunnen bediend worden via één scherm aan de automaat. Een hele klus voor ons eigen team ontwikkela­ars,” zegt Peter Tops.

Maar het resultaat mag gezien worden. “Ook voor ons is dit een referentie, waarvoor we vele mogelijkhe­den zien in andere retailsect­oren,” zegt Peter Tops. “We zijn al bezig om dergelijke automaatsy­stemen te ontwikkele­n voor supermarkt­ketens, bijvoorbee­ld om ook daar online bestelling­en via lockers te laten afhalen. De klanten kunnen dan zelf kiezen wanneer ze hun bestelling gaan afhalen.”

 ?? ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium