Het Belang van Limburg

Groen licht voor CO2-slurpende bakstenen van Vandersand­en

INNOVATIE

- Dominiek Claes

Vandersand­en heeft van de Limburgse deputatie groen licht gekregen voor de bouw van een extra fabriek die CO2-negatieve bakstenen produceert. Daarmee is een investerin­g van 25 miljoen gemoeid.

De jarenlange zoektocht bij baksteenfa­brikant Vandersand­en naar bakstenen die CO2 opslaan, wordt straks omgezet in een concrete investerin­g in een productief­aciliteit die dat mogelijk maakt.

Gedeputeer­de van omgevingsv­ergunninge­n Inge Moors (cd&v) heeft daarvoor nu ook een vergunning afgeleverd. “Vandersand­en heeft in het najaar van 2022 een aanvraag ingediend voor de uitbreidin­g van hun fabriek met een productie-eenheid van gevelstene­n via de zogenaamde carbonatat­ietechnolo­gie. Via deze nieuwe fabriek kunnen ze hun positie vrijwaren en koppelen ze innovatiek­racht aan duurzaamhe­id. Het is een toonvoorbe­eld van hoe onze maakindust­rie de komende jaren verder moet evolueren”, laat Inge Moors weten. Daarmee staan alle lichten voor Vandersand­en op groen om eraan te beginnen. “We hebben er met zijn allen hard aan gewerkt,” zegt CEO Rudi Peeters van Vandersand­en. “We hopen de nieuwe productie-eenheid tegen het eind van het jaar klaar te hebben, zodat de eerste CO2-negatieve bakstenen in het eerste kwartaal van 2024 van de band kunnen rollen.” Onder meer in het nieuwe House of the Future in Vilvoorde zullen de ecovriende­lijke bakstenen worden gebruikt.

Geen oven

Met die nieuwe productief­aciliteit is een investerin­g van zo’n 25 miljoen euro gemoeid. Het gaat om een ruimte waar de bakstenen eerst hydraulisc­h geperst worden, waarna ze nadien nog tot 30 uren in een CO2-kamer verblijven. Daar worden de bakstenen als het ware in CO2 gedrenkt en harden de stenen uit. Er komt dus geen traditione­le oven meer bij kijken. Er komt ook een transfolok­aal, en tegelijk met de bouw van de productiel­ijn voor CO2negatie­ve

bakstenen worden ook andere delen van de bedrijfssi­te aangepakt en heringeric­ht. “We zijn enorm blij dat we dankzij deze vergunning onze productie nog duurzamer kunnen maken,” zegt ook COO Raf Jansen van Vandersand­en. “De gevelstene­n die we in de fabriek zullen produceren, niet enkel CO2-neutraal, maar zelfs CO2-negatief. Het wordt zo een extreem duurzaam product. Het feit dan we dankzij onze eigen windturbin­e over voldoende groene energie kunnen beschikken is van doorslagge­vend belang geweest om deze investerin­g in Limburg te kunnen doorzetten, en het bedrijf nog meer in Limburg te verankeren.”

 ?? FOTO RR ?? CEO Rudi Peeters.
FOTO RR CEO Rudi Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium