Het Belang van Limburg

Brand waarbij twee brandweerm­annen omkwamen in november voor de rechtbank

-

RECHTBANK BERINGEN

Op vrijdag 17 november start het proces over de brand in een verlaten winkelcomp­lex in Beringen waarbij twee brandweerm­annen omkwamen. Dat heeft de Hasseltse rechtbank vrijdag beslist. Een 22-jarige man uit Heusden-Zolder zal zich er moeten verantwoor­den.

Op 11 augustus 2019 brak er brand uit in een vervallen pand op de Koolmijnla­an in Beringen. Bij de bestrijdin­g van het vuur lieten brandweerm­annen Chris Medo (42) en Benni Smulders (36) van het Heusdense korps het leven. Brandweerm­an Arno Barzan raakte zwaargewon­d.

Verzwarend­e omstandigh­eid

Lang bleven de speurders in het ongewisse over wie er achter de brand zat. Een gouden tip in mei vorig jaar leidde uiteindeli­jk naar drie verdachten. Twee van hen waren op dat moment minderjari­g. Op 20 februari volgend jaar moeten zij voor de jeugdrecht­bank verschijne­n. Omdat ze intussen meerderjar­ig zijn, vervallen de jeugdsanct­ies voor hen. Vermoedeli­jk komen ze er met een berisping vanaf. Wel hangt hen nog een hoge schadeverg­oeding boven het hoofd.

De nu 22-jarige man uit HeusdenZol­der riskeert wel een bestraffin­g. Hij moet zich verantwoor­den voor opzettelij­ke brandstich­ting zonder vermoeden van menselijke aanwezighe­id. Dat de brand ’s nachts uitbrak, geldt als een verzwarend­e omstandigh­eid. De Hasseltse rechtbank heeft vrijdag de procesdatu­m vastgelegd op 17 november. Er is een volledige voormiddag voor de zaak uitgetrokk­en. Als alles volgens plan verloopt, volgt het vonnis in december dit jaar, oftewel ruim vier jaar na de dodelijke brand.

 ?? FOTO RR ?? Op 11 augustus 2019 brak brand uit in het vervallen pand op de Koolmijnla­an. Daarbij kwamen twee brandweerm­annen om het leven.
FOTO RR Op 11 augustus 2019 brak brand uit in het vervallen pand op de Koolmijnla­an. Daarbij kwamen twee brandweerm­annen om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium