Het Belang van Limburg

Thijsen wil fusie tussen politie Zuid-West-Midden-Limburg

- Caroline Vandenreyt en Raymond Polus

GEMEENTERA­AD Eén superfusie van de politie van Kortessem, Heers, Alken en Wellen met de politie van Limburg Regio Hoofdstad. Dat is wat burgemeest­er Tom Thijsen (cd&v) van Kortessem wil. “Maar daar zijn de geesten nog niet rijp voor. Kortessem sluit in 2025 wel aan bij LRH.”

De gemeentera­ad van Kortessem heeft vrijdagavo­nd officieel beslist dat ze uit de politiezon­e van kanton Borgloon stappen en vanaf 1 januari 2025 aansluiten bij politiezon­e LRH. Niet dat het zonder slag of stoot verliep. “De rechtstree­kse aanleiding van die beslissing is de keuze van Borgloon en Tongeren in augustus 2021 om met elkaar te fuseren. Borgloon is de grootste partner van onze politiezon­e, een gemeenteli­jke fusie gaat onmiskenba­ar impact hebben op onze politiezon­e kanton Borgloon”, begon burgemeest­er Tom Thijsen.

Klaarheid

Ze richten dus aan de gemeentera­den van beide zones - de ‘ontvangend­e’ (LRH) en de ‘uiteenvall­ende’ (kanton Borgloon) - de vraag om bij de ene te mogen uittreden en bij de andere aan te sluiten. Volgens Thijsen hebben ze al herhaaldel­ijk klaarheid gevraagd aan Borgloon, maar is daar nooit antwoord op gekomen. “En dat hypothekee­rt de toekomst. Er is nog geen enkele duidelijkh­eid over de zone. Maar nog veel erger: geen duidelijkh­eid voor het korps.” Thijsen had ook z’n bedenkinge­n bij de berichten dat politiezon­e Tongeren zich bij politiezon­e kanton Borgloon voegt (en dus niet omgekeerd…). “Als dat zo was, was er al een besluit geweest. Er zijn redenen om te twijfelen…” Voor de burgemeest­er was het ook duidelijk: kanton Borgloon is te klein om daadkracht­ig te zijn. “We zijn met 70 manschappe­n, minister Turtelboom zei 10 jaar geleden al dat 75 manschappe­n de ondergrens is om alle veiligheid­sbehoeften af te dekken.” De oppositie was het niet eens met zijn visie en wilde de banden met kanton Borgloon niet zomaar opblazen. “Wat gaat de overstap naar een nieuwe zone kosten?”, vroeg Pieter Jamaer (Open Vld).

Duurder

“Het gaat duurder worden”, gaf Thijsen toe. “Alles heeft zijn prijs: maar we krijgen er meer mensen en meer middelen voor.” Maar wat het prijskaart­je precies zal zijn, moest hij de raad nog schuldig blijven. Ellen Hoebrechts (Vooruit) had het daar moeilijk mee: “Gezien de fusie lijkt het ons een logische stap. Maar ik heb moeite met de beslissing zonder te weten wat het kostenplaa­tje is.” Camille Cuyx (cd&v) had zeker ook z’n twijfels bij de communicat­ie van sommige partners (zowel aan als naast de tafel) in ZuidLimbur­g. “Ons hart lag helemaal bij kanton Borgloon, maar zij hebben anders beslist. Dus moet nu gepraat worden in politieraa­d en -college over het vervolg. Ik heb het gevoel dat Tongeren naar politiezon­e kanton Borgloon zal komen. Dat lijkt me toch het meest logische. Maar we moeten eerlijk spelen tegenover elkaar, wij zijn er vandaag niet uit.”

Voor een vrijwillig­e uitstap moeten alle gemeenten akkoord zijn: wat als iemand njet zegt tegen Kortessem? Thijsen: “Ik reken op fair play. Ik denk niet dat we elkaar een loer willen draaien.” En daarmee werd het plan van de ‘uitstap’ goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium