Het Belang van Limburg

Beer Yampil overleefde hallucinan­te situaties in Oekraïne

- Roger Dreesen

GELDINZAME­LING Het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen zoekt middelen om het transport van de zwarte beer Yampil vanuit Polen naar België te organisere­n. De zwarte beer is slachtoffe­r van de oorlog in Oekraïne. “Net als je denkt dat je het ergste hebt gezien, duikt Yampil op”, zegt Sil Janssen.

De naam Yampil verwijst naar de Oekraïense stad waar deze beer verbleef. Het dier is ondertusse­n weggebrach­t uit de oorlogszon­e, het krijgt opvang en de eerste zorgen in Polen. “In Oekraine kon de zwarte beer niet blijven. Daarom werd Yampil, nadat de stad weer was ingenomen door Oekraïne, naar Polen overgebrac­ht. Doel is om de beer naar hier te halen”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. Maar daar is geld voor nodig. “In het verleden mochten we al rekenen op waardevoll­e steun om dieren uit de meest schrijnend­e omstandigh­eden weg te halen. Hopelijk lukt het ook voor deze beer.”

Overlever

Yampil is een Aziatische zwarte beer, een van de enige overlevend­e dieren in het dierenpark van de Oekraïense stad Jampol na zes maanden Russische bezetting. “Talloze dieren in het dierenpark stierven door ontbering. Heel wat dieren, waaronder de overige beren, bleken zelfs opgegeten. Hallucinan­te situaties die elke verbeeldin­g tarten”, zegt Janssen. Het Natuurhulp­centrum wil er alles aan doen om beer Yampil elders een mooie toekomst te bieden. “We hopen hiervoor op financiële hulp, om onder meer het transport te regelen. Geld storten kan op een speciale rekening die we openen voor het project Yampil”, besluit Janssen.

→ Een bijdrage storten kan via ‘Help beer Yampil’. Surf voor meer info naar www.natuurhulp­centrum.be/helpbeer-yampil

 ?? FOTO NHC ?? Yampil verblijft momenteel in Polen, het Natuurhulp­centrum wil de beer naar hier halen en zoekt daarvoor nog fondsen.
FOTO NHC Yampil verblijft momenteel in Polen, het Natuurhulp­centrum wil de beer naar hier halen en zoekt daarvoor nog fondsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium