Het Belang van Limburg

Dankzij toevalstre­ffer hoor je De Held weer op de radio

-

Het is al even stil rond de Hasseltse singersong­writer Jo Jacobs (51), alias De Held. Vijf jaar geleden had hij een nieuw album klaar, maar toen de zelfkritis­che Jacobs een filmpje van zijn eigen optreden zag, borg hij die plannen op. Tot een toevallige ontmoeting er nu toch voor zorgt dat De Held terug is: op de radio en op Live in Hasselt.

Helden duiken op als je ze het meeste nodig hebt. Althans, toch in films. Maar heel soms ook in het echte leven. Net toen de lente bleef kwakkelen, was daar plots de frisgroene single Meisjezoet van De Held uit Hasselt. Het is nochtans al even stil rond Jo Jacobs (52). Zijn album Alcatraz dateert al van 2015. Die plaat, en ook de voorganger daarvan, werden door de media met tonnen lof bedolven. Terecht. Maar er beweegt iets. In 2022 liet de Hasseltse singer-songwriter heel even weer van zich horen met Kijk dat Scheelt, een nummer dat ontstond na een verzoekje van een brillenzaa­k. En nu is er Meisjezoet dat al in de hoogste rotatie van Radio 1 draaide nog voor het officieel werd gereleased.

“In 2018 had ik een album klaar”, zegt Jo Jacobs. “Ik gaf een optreden dat werd gefilmd. Toen ik de beelden zag, liep ik weer eens over van zelfkritie­k.” Gevolg: plaat op het schap. Maar met Meisjezoet komt er nu toch een eerste single uit dat album in de ether terecht. “Dat was helemaal niet de bedoeling. Maar er was een kort moment dat de lente van 2023 eventjes deed wat ie moest doen in plaats van de hele tijd te kwakkelen”, zegt Jacobs. “En toen kwam dat nummer weer opzetten in mijn hoofd. Alleen, ik hoorde er plots strijkers bij. Ik heb vroeger een paar concerten gedaan in grote bezetting. Ook violiste Beatrijs De Klerck was daarbij. Ik liep met het nummer in mijn hoofd door de stad, en wie zie ik zitten achter het raam van een restaurant? Beatrijs. En je moet weten: zij is van Hoegaarden. Ik naar binnen om haar uit te leggen wat ik in mijn hoofd hoorde. Een paar dagen later stuurde ze me haar bijdrage op: elke noot juist, ik heb er niets aan moeten veranderen.”

Per ongeluk

Singles uitbrengen in plaats van hele albums: het is hoe het nu (opnieuw) gedaan wordt anno 2023. “Ik ben iemand die in albums denkt en werkt. Maar het ziet er meer naar uit dat er eerder nog een nieuwe single zal volgen dan meteen de hele plaat. Ik ben dus helemaal mee in de huidige zeitgeist van de muziekindu­strie, alleen is dat bij mij eerder per ongeluk gebeurd.” (lachje)

Niet alleen het uitbrengen van de single diende zich spontaan aan, ook de single zelf. “Ik zat op de leuning van mijn sofa wat te tokkelen op mijn gitaar. Ik speel een akkoord en plots was daar de tekst van Meisjezoet. Waar komt dat nu in godsnaam weer vandaan, dacht ik. Nu, als zulke dingen gebeuren, vind ik het ook wel goed.” Nog dit: op de strijkers na deed Jacobs alles zelf. Ook de tekening op de hoes. (kleine foto) “Ik vond mijn dagboek soms iets te zeer een zaagboek. Het is oké om dingen van je af te schrijven, maar ze teruglezen is soms minder. Daarom ben ik dit jaar begonnen met elke dag een tekening te posten op mijn Instagram. Dat voelt intuïtieve­r.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium