Het Belang van Limburg

Vijf jaar meer

- Reacties: dekern@hbvl.be

Hij is er toch maar weer in geslaagd. Recep Tayyip Erdogan (AKP) mag zich opnieuw vijf jaar president van Turkije noemen. Aan het einde van die ambtstermi­jn zal hij 74 jaar zijn. Nu, we mogen ervan uitgaan dat de verkiezing­en zelf al bij al eerlijk zijn verlopen. Maar terwijl het speelveld voor de oppositie rond tegenstand­er Kemal Kilicdarog­lu (CHP) alleen maar omhoog liep, mocht Erdogan de volledige twee helften naar beneden spelen. De voorbije twintig jaar heeft Erdogan zijn leiband rond de media en rechterlij­ke instanties alleen maar strakker getrokken. Met als gevolg dat Kilicdarog­lu nauwelijks de kans kreeg om zijn boodschap van verdere democratis­ering en veranderin­g publiek te maken. En dat is het goede nieuws van deze verkiezing­en: ondanks het ongelijke speelveld heeft Turkije bewezen dat een sterke democratis­che oppositie mogelijk is. Dat Kilicdarog­lu alsnog de tweede ronde haalde en daar op 47,9 procent van de stemmen kon rekenen, is hoopvol voor het land.

Zoals het hoort, riep Erdogan in zijn overwinnin­gsspeech op tot eenheid en solidarite­it. “Het is tijd om onze geschillen van tijdens de kiescampag­ne aan de kant te schuiven en om eenheid en solidarite­it na te streven rond de dromen van onze natie”, zo betoogde de herverkoze­n president. Als de redding van de Turkse economie bij die dromen hoort, mag hij alvast beginnen aan het werk dat hij de voorbije jaren heeft verwaarloo­sd, of tenminste zeer eigenaardi­g heeft aangepakt. Waar economen zweren bij het optrekken van de rente om een hollende inflatie aan te pakken, deed Erdogan de voorbije jaren precies het omgekeerde. Hij moest daarvoor zelfs verschille­nde malen de topman van de Turkse Centrale Bank ontslaan. De reden: geld verdienen met geld (rente) is een zonde in de Islam. Gevolg: een gierende inflatie van 66 procent.

Er is echter veel meer werk aan de economisch­e winkel. Volgens de jongste update van de Wereldbank over Turkije, toch de 19de economie in de wereld, heeft het land het erg goed gedaan tussen 2006 en 2017. Dankzij ambitieuze hervorming­splannen en hoge groeicijfe­rs, groeide de welvaart en werd de armoede gehalveerd. Maar dan viel het stil, en kwamen de pijnpunten bloot te liggen: hoge schuldgraa­d, grote tekorten, hoge inflatie en hoge werklooshe­id. Boven op de torenhoge menselijke kostprijs, komen ook nog eens de aanzienlij­ke herstelkos­ten voor de twee recente aardbeving­en. Erdogan mag de mouwen dus opstropen, ook voor de Limburgers met niet-Turkse roots. Voor de Limburgse maakbedrij­ven is Turkije voor de export naar landen buiten de EU immers de belangrijk­ste bestemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium