Het Belang van Limburg

Duizenden Limburgse Turken vieren samen feest, 21-jarige probeert op politie in te rijden

- Zahra Boufker, Chris Nelis, Jos Thomassen en Olivier Simons

Duizenden Erdogan-aanhangers kwamen zondagavon­d samen in Heusden-Zolder, Genk en Maasmechel­en om de verkiezing­soverwinni­ng te vieren. Er werd uitbundig gefeest, maar de politie moest in totaal ook 111 pv’s opstellen. In Heusden-Zolder probeerde een 21-jarige in te rijden op twee agenten.

Vanuit Maasmechel­en, Genk, Houthalen, Beringen, Tessenderl­o, Leopoldsbu­rg, Diest, Hasselt en zelfs uit Antwerpen waren Erdogan-aanhangers afgezakt naar Heusden om samen te vieren. “Heusden cité is echt de place to be bij Turkse evenemente­n. We voelen ons hier welkom, ook de politie is vriendelij­k”, klinkt het bij Nuri Ogul uit Heusden-Zolder en zijn vrienden uit Beringen en Tessenderl­o. “De sfeer aan de Koolmijnla­an is écht speciaal, mensen omhelzen elkaar, dansen en zingen Turkse liedjes.” Ook Cenol uit Beringen is naar Heusden gekomen: “Zo’n overwinnin­g wil je delen met anderen. Je kan het vergelijke­n met een kampioensc­hap voetbal vieren. Het is door Erdogan dat wij fiere Turken zijn.” Perven had in afwachting van de resultaten zaterdagna­cht geen oog dicht gedaan. “Maar deze uitslag is een goede zaak voor de Turkse gemeenscha­p.” Aylina (10) kwam met haar mama feesten. “Ik ben ook blij dat Erdogan het heeft gehaald. Samen met mijn mama en vriendinne­tjes maken we video’s van het feest hier in Heusden voor op TikTok.”

Auto rijdt in op agenten

Rond 20 uur was er wel opschuddin­g door een incident met een jonge bestuurder van een BMW 3 cabrio op de Koolmijnla­an. De jongeman reed met hoge snelheid door de menigte, toen hij ter hoogte van de Aldi plots afweek en recht op twee agenten afkwam. “De agenten hebben hem nog aangemaand om te vertragen, maar daarop zou hij nog gas hebben bijgegeven”, zegt Pieter Strauven van het parket Limburg. “Gelukkig konden de politiemen­sen op tijd wegspringe­n en raakten ze niet gewond. De auto is even later onderschep­t. De 21-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder werd gearrestee­rd en verhoord. Hij wordt verdacht van gewapende weerspanni­gheid. Er zat tijdens het incident een tweede persoon in de wagen, maar die kon niet meer aangetroff­en worden. Er wordt verder onderzoek gevoerd.” Tijdens de rest van de avond was er een goede samenwerki­ng tussen de politie en de feestvierd­ers. Lokale en federale agenten waren in groten getale aanwezig om de veiligheid te bewaken, maar op het terrein werden duidelijk afspraken gemaakt met de feestvierd­ers.

Zij konden daarom grotendeel­s hun ding doen en de politie trad niet met harde hand op. De politie moest wel 60 pv’s opstellen. 40 daarvan waren voor rijden zonder gordel, een vijftal voor gsm-gebruik achter het stuur. Er werden 4 GAS-boetes opgesteld voor het bezit van Bengaals vuurwerk.

Genk en Maasmechel­en

In Genk werden tijdens het verkiezing­sfeest 51 pv’s opgesteld voor gevaarlijk en roekeloos rijgedrag. In de Stalenstra­at ontstond bovendien een schermutse­ling tussen voor- en tegenstand­ers van Erdogan. “De politie heeft de betrokkene­n kunnen identifice­ren”, zegt Wim Dries (cd&v), voorzitter van de politie Carma en burgemeest­er van Genk. “De beelden die gemaakt zijn worden de komende dagen verder geanalysee­rd om te kijken of er nog meer mensen geïdentifi­ceerd kunnen worden.” Aanhouding­en zijn er voorlopig niet. In Maasmechel­en kloegen horecauitb­aters wel over de overlast van toeterende auto’s en driftende motors, maar de politie Lanaken-Maasmechel­en moest geen pv’s opstellen.

 ?? FOTO ZB ?? Erdogan-aanhangers zorgden voor een overrompel­ing op de Heusdense Koolmijnla­an.
FOTO ZB Erdogan-aanhangers zorgden voor een overrompel­ing op de Heusdense Koolmijnla­an.
 ?? FOTO ZB ?? Er werd uitbundig gefeest, gedanst en gezongen.
FOTO ZB Er werd uitbundig gefeest, gedanst en gezongen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium