Het Belang van Limburg

Erdogan herverkoze­n als president: “We zullen samen zijn tot aan het graf”

Recep Tayyip Erdogan (69) is zondag herverkoze­n als president van Turkije. Tijdens zijn overwinnin­gsspeech zei hij dat het tijd is “om de geschillen van tijdens de kiescampag­ne aan de kant te schuiven.”.

- Koen Baumers

We zullen samen zijn tot aan het graf”, zei Erdogan tijdens zijn overwinnin­gstoespraa­k. Want wie Turkije zegt, zegt Erdogan. Sinds 2003 heeft hij onafgebrok­en het land geleid. Eerst elf jaar als premier, sinds 2014 als president. Voor het eerst was er een tweede ronde nodig in de presidents­verkiezing­en. Tijdens de voorbije presidents­verkiezing­en haalde hij telkens al in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen. Twee weken geleden strandde hij op 49,5 procent, waardoor tegenkandi­daat Kemal Kilicdarog­lu een tweede ronde afdwong. Erdogan haalt het nu met 52,1 procent. Toen de uitslagen bekendraak­ten, ontstond er op verschille­nde plaatsen in België een spontaan volksfeest, ook in onze provincie. Want de steun voor Erdogan is groot bij Turken die in België wonen: in de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en had hij al 72 procent van de stemmende Turken in België overtuigd.

Onevenwich­tig

Volgens de waarnemers van de Organisati­e voor veiligheid en samenwerki­ng in Europa en de Raad van Europa zijn de verkiezing­en verlopen met een “ongerechtv­aardigd voordeel” voor de zetelende president Erdogan. Onevenwich­tige media-aandacht en inperkinge­n van de vrije meningsuit­ing hebben tot een ongelijke strijd geleid, klinkt het. En aanhangers van sommige oppositiep­artijen werden geïntimide­erd. Tijdens een speech in hoofdstad Ankara zei Erdogan dat het nu tijd is “om onze geschillen van tijdens de kiescampag­ne aan de kant te schuiven en om eenheid en solidarite­it na te streven rond de dromen van onze natie”. Kilicdarog­lu noemt zich “triest” over de “moeilijkhe­den die het land te wachten staan” en vraagt zijn achterban om te blijven vechten voor de democratie. “We zijn door een van de meest onfaire verkiezing­sprocessen gegaan”, zegt hij.

 ?? FOTO AFP
FOTO AFP ?? Erdogan sprak na zijn overwinnin­g in de nacht van zondag op maandag zijn aanhangers toe bij het presidenti­eel paleis in Ankara.
FOTO AFP FOTO AFP Erdogan sprak na zijn overwinnin­g in de nacht van zondag op maandag zijn aanhangers toe bij het presidenti­eel paleis in Ankara.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium